1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump vs. Biden

7.9. Biden johtaa, muutoksen mahdollisuus kytee lähiöissä

Presidentti Donald Trump on noin 7,5 prosenttiyksikköä haastajansa Joe Bidenin takana.

Trumpin kiri on elokuussa ollut maltillinen, noin 0,8 prosenttiyksikköä. Republikaanien puoluekokous näytti hetkellisesti nostavan Trumpin suosiota, mutta tilanne tasaantui nopeasti (siirryt toiseen palveluun).

Virtuaalisten puoluekokousten tulituki jäi laihaksi myös demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin osalta.

Perinteisesti puoluekokoukset ovat nostaneet ehdokkaan kannatusta. Esimerksi Hillary Clintonin kannatus nousi 4 prosenttiyksiköllä vuonna 2016. Samoin kävi Trumpin kannatuksen neljän vuoden takaisen republikaanien puoluekokouksen jälkeen.

Koko maassa 50,5 % äänestäjistä äänestäisi nyt Bidenia, 43,0 % Trumpia. Tilanne ei ole muuttunut merkittävästi viime viikkoina.

Trump on nyt johdossa tärkeistä vaa’ankieliosavaltioista vain Ohiossa.

Eroa Bideniin on 1,9 prosenttiyksikköä. Vaalipäivänä se riittäisi, sillä vain vaalien voittaja saa kaikki osavaltion valitsijamiehet

Tärkeimmät vaa’ankieliosavaltiot ovat: Arizona, Florida, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Ohio, Pennsylvania ja Pohjois-Carolina.

Trump on yrittänyt valjastaa Yhdysvaltojen poliittisen kuohunnan, mielenosoitukset ja väkivaltaisuudet vaaliaseeksi.

Lue lisää: Kirjeenvaihtajalta: Trump pakotti Bidenin ulos luolastaan – USA:n kampanjoinnista ei vielä näe kumpi vie ja kumpi vikisee

Tällä hetkellä näyttää siltä, että se ei ole purrut äänestäjiin vaan esimerkiksi viime aikojen mellakoiden näyttämöllä Wisconsinissa Bidenin johto on suurempi, 6,9 prosenttiyksikköä.

Trump voitti Wisconsinissa 2016 Hillary Clintonin alle prosenttiyksikön erolla.

Vaalien kovin taisto voidaan käydä kaupunkien kupeessa esikaupunkialueilla.

Edellisissä presidentinvaaleissa Trump vei voiton lähiöissä (siirryt toiseen palveluun).

Asetelmat ovat nyt muuttuneet. Grinnell Collegessa tehdyn tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Bidenin etumatka lähiöäänestäjien keskuudessa on yli 20 prosenttiyksikön luokkaa.

Se ei silti tarkoita selvää voittoa Bidenille. Trump on kivunnut 4,5 prosenttiyksikön päähän Pennsylvaniassa, merkittävässä vaa’ankieliosavaltiossa ja Bidenin synnyinosavaltiossa.

Politico-lehden arvion mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trumpin kovanaama-politiikka puree äänestäjiin, jotka ovat huolissaan väkivaltaisuuksista. Monmouthin yliopiston mukaan Trump on noussut Bidenin ohi piirikunnissa, joissa äänestys meni täpärälle edellisissä vaaleissa.

Tilanne Trumpin leirissä: Vaalien loppukiri on perinteisesti polkaistu käyntiin Labor Day -viikonloppuna. The New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan Trumpia ennen yhtä hankalasta asemasta vaalien loppumetreille lähti vain George Bush vuonna 1992.

Tilanne Bidenin leirissä: Bidenin kannatus näyttää pysyvän, mutta Trumpin kampanjaväki saattaa kohdistaa huomionsa seuraavaksi demokraattien varapresidenttiehdokkaaseen Kamala Harrisiin. Politico-lehti arvioi (siirryt toiseen palveluun), että Harrisista maalataan äärivasemmistolaista uhkaa työväenluokan äänestäjille.

Tekijät

Anu Kerttula

Grafiikat

Seppo Suvela

Videot

Kari Nihti

Lähteet

  • Grafiikat: fivethirtyeight.org
  • Kuvat: EPA, AOP
  • Videot: Reuters

Julkaistu 7.9.

Tilaa tärkeimmät uutiset USA:n vaaleista 2020
Lue seuraavaksi