Ulkomaalaisia mustikan ja puolukan poimijoita on Itä-Suomessa satoja vähemmän kuin tavallisesti

Hyvää marjasatoa ei päästä täysin hyödyntämään poimijapulan vuoksi.

Aiempina vuosina Suomessa on ollut enemmän thaimaalaisia marjanpoimijoita kuin nyt on ulkomaalaisia poimijoita yhteensä. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Ulkomaalaisia marjanpoimijoita on tänä syksynä Itä-Suomen metsissä satoja vähemmän kuin tavallisesti.

Koko Suomessa on tänä vuonna noin kaksi tuhatta ulkomaalaista luonnonmarjanpoimijaa eli noin tuhat vähemmän kuin tavallisesti.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Soraisen mukaan suurin osa heistä on tavalliseen tapaan Thaimaasta. Myös ukrainalaisia poimijoita on, vaikka heitä ei tällä hetkellä päästetä maahan matkustusrajoitusten vuoksi.

– Aikaisemmin keväällä ja kesällä päästettiin kausityöntekijöitä maahan, ja näistä mansikanpoimijoita osa on nyt siirtynyt luonnonmarjojen poimintaan, Sorainen kertoo.

Luonnontuotealan toimialajärjestö Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partasen mukaan suomalaisia poimijoita on ollut aiempaa enemmän. Monien yritysten järjestämät ostopisteet helpottavat myös poimijapulaa.

Etenkin lakan ja mustikan sato on ollut tänä talvena hyvä, mutta satoa ei voida täysin hyödyntää, kun poimijoita ei ole tarpeeksi. Marjateollisuuden tarpeet saadaan kuitenkin täytettyä, Partanen sanoo.

Poimijapula aiheuttaa hyväksikäyttöä

Marjanpoimijoiden on ollut vaikea päästä Suomeen matkustusrajoitusten takia. Julkisuuteen on tullut tapauksia, joissa ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ryhmiä on tuotu Suomeen ja jätetty oman onnensa nojaan ilman varmistettua työpaikkaa tai työsopimusta.

Myös Itä-Suomen poliisi on aloittanut esitutkinnan epäillystä kausityöntekijöiden laittoman maahantulon järjestämistä.

– Ilmeisesti tässä kentällä tapahtuu nyt kaikenlaista villiä. Tämä on sellainen asia, joka pitää ottaa ensi talven aikana keskusteluun. Tällaisia ei-toivottuja tilanteita ei tosiaankaan kaivata tälle alalle, Birgitta Partanen toteaa.

Lue lisää: