Etäopetukseen maanantaina jääneet oppilaat ja opettajat määrätty karanteeniin – 14 vuorokauden karanteeni ei koske oireettomia perheenjäseniä

Oppilaita ja opettajia kolmesta peruskoulusta Hollolassa ja Lahdessa on karanteenissa laajan koronatartuntaketjun seurauksena.

karanteeni
Tyhjä luokkahuone Ilmaristen yhtenäiskoulussa Liedossa.
Satakunta peruskoululaista sekä joukko opetushenkilökuntaa Heinsuon, Möysän ja Renkomäen kouluista on asetettu koronakaranteeniin. Kalle Mäkelä / Yle

Lahden kaupunki ilmoitti sunnuntai-iltana, että Möysän ja Renkomäen koulujen oppilaita ja henkilökuntaa jää etäopetukseen varotoimenpiteenä. Nyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on asettanut etäopetuksessa maanantaina olleeet karanteeniin.

Kummastakin koulusta karanteenissa on yksi luokka ja yksittäisiä oppilaita eri luokilta sekä osa opetushenkilöstöä. Syynä on Möysän koulussa yhden opettajan ja Renkomäen koulussa yhden oppilaan varmistettu koronavirustartunta.

Hyvinvointiyhtymä tavoittelee vielä altistuneita. 14 vuorokauden karanteeniaika alkaa altistuspäivästä. Hyvinvointiyhtymä informoi karanteeniin jääviä sekä puhelimitse että kirjallisesti tilanteesta ja karanteenin päättymispäivästä. Koulut tiedottavat Wilman kautta etäopiskeluohjeista.

Koulujen muut luokat ja oppilaat jatkavat normaalisti lähiopetuksessa. Möysän koulussa oppilaita on 386 ja henkilökuntaa 40. Renkomäen koulussa oppilaita on 364 ja opetushenkilökuntaa 23. Koulu toimii kahdessa toimipisteessä.

Lue lisää:Koronatilanne ryöpsähti pahaksi Lahden seudulla: 12 tartuntaa samasta ravintolasta, 250 karanteenissa, kouluissa siirrytty osin etäopetukseen – katso video

Heinsuon koulusta karanteenissa noin 50 henkilöä

Hollolassa todettiin maanantaina koronavirustartunta Heinsuon koulun opetushenkilöstöön kuuluvalla jäsenellä. Hyvinvointiyhtymä määräsi karanteeniin kuusi koulun henkilökuntaan kuuluvaa sekä noin 40 oppilasta. Kaikki asiaosaiset on tavoitettu ja heille on kerrottu 14 vuorokauden karanteenista.

Hollolassa etäopetus hoidetaan kevätlukukaudella kokeiltujen toimintamallien mukaisesti niin opetuksen kuin ruokapalvelujen suhteen. Muiden Heinsuon oppilaiden koulutyö jatkuu normaalisti lähiopetuksena, huomioiden koronaviruksen aikaiset hygieniasuositukset.

Lisäksi Hollolassa on rajattu Heinsuon ja Salpakankaan koulujen yhteisytötä. Nyt opettajat eivät liiku koulujen välillä, lukuun ottamatta ulkona tapahtuvaa liikunnanopetusta. Valinnaisaineiden vuoksi myöskään oppilaat eivät vaihda koulutiloja, vaan opetus järjestetään vaihtoehtoisilla tavoilla.

Oireettoman karanteenilaisen lähipiiri ei tartuta

Ravintoloista liikkeelle lähteneen tartuntaketjun vuoksi Lahden seudulla on karanteenissa yli 200 henkilöä. Karanteeniin on määrätty henkilöt, jotka ovat olleet lähikontaktissa yli 15 minuuttia koronapositiiviseksi arvioidun kanssa.

Esimerkiksi käynti Möysän ja Renkomäen koululla ei aiheuta toimenpiteitä. Arvion altistumisesta tekee hyvinvointiyhtymän ammattilaiset. Karanteeni ei koske oireettomia perheenjäseniä. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava. Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä koulussa ja töissä normaalisti, mutta heidän tulee tarkkailla terveydentilaansa huolellisesti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa huoltajan jäämään tarvittaessa kotiin alle 16-vuotiaan lapsen kanssa, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Pahentuneen koronatilanteen vuoksi kouluissa ollaan tarkkoina. Koulut ovat lisänneet käsienpesua ja desinfiointia. Opetysryhmät pyritään edelleen pitämään erillään toisistaan esimerkiksi porrastamalla ruokailua.

Lahdessa abiturientit ovat siirtyneet etäopetukseen, jotta syksyn ylioppilaskirjooitukset eivät vaarannu. Kyse on varotoimesta, eikä tiedossa ei ole tällä hetkellä varmistettuja tartuntoja tai tartuntaepäilyjä lukioissa.