Hämeenlinna haluaa "Oy Lukio Ab:n" – ja yhdeksän miljoonaa euroa taseensa paikkaamiseen

Hämeenlinna on siirtämässä lukionsa ja ammatillisen koulutuksensa osakeyhtiölle. Oppilaitoksilla on 5500 opiskelijaa

yhtiöittäminen
Lukiolaisten penkkariajelua Hämeenlinnassa
Jos yhtiöittäminen toteutuu, Hämeenlinnan lukiolaiset opiskelisivat vuoden 2022 alusta osakeyhtiön järjestämässä koulutuksessa.Tiina Kokko

Hämeenlinnan valtuusto hyväksi maanantai-iltana esisopimuksen Koulutuskuntayhtymä Tavastian muuttamisesta osakeyhtiöksi. Yhtiöittäminen koskee Hämeenlinnan ja Hattulan lukioita, Ammattiopisto Tavastiaa ja Vanajaveden opistoa. Päätös tehtiin äänin 33-18.

Siitä jätettiin myös eriävä mielipide. Esisopimuksen palautusesitys uudelleen valmisteluun kaatui kokouksessa äänin 34-17.

Kikkailua taseessa?

Yhtiöittämisen vastustajat katsovat, että osakeyhtiössä toiminnan läpinäkyvyys ja avoimuus kärsivät ja olisi iso takaisku demokratialle. Yhtiöittämistä pidettiin vain taseteknisenä kikkailuna, jolla ei saavuteta todellisia säästöjä. Myös ”Oy Lukio Ab:n” vetovoimaisuutta epäiltiin.

Koulutuskuntayhtymästä Hämeenlinnan kaupunki omistaa 77 prosenttia. Sen muita isompia omistajia ovat Janakkalan ja Hattulan kunnat, pienet osuudet ovat myös Urjalalla, Akaalla ja Pälkäneellä. Yhtiöittäminen edellyttää sitä, että vähintään neljä osakaskuntaa hyväksyy muutoksen. Osakeyhtiön toiminta alkaisi vuoden 2022 alussa.

Viranhaltiijoista työsuhteisia

Yhtiöittämisessä suurimmat muutokset tapahtuvat hallinnossa ja työntekijöiden työehdoissa, sanoo kuntayhtymäjohtaja Jouni Haajanen. Koulutuskuntayhtymän työntekijöille muutos merkitsisi siirtymistä kuntatyönantajalta yksityiselle työnantajalle eli viranhaltijoista työsuhteisiin. Työehtojen muutoksen vuoksi kuntayhtymä aloittaa yt-neuvottelut.

Koska kyseessä on liikkeenluovutus, kaikki työntekijät siirtyisivät uudelle työnantajalle vanhoina työntekijöinä. Haajanen vakuuttaa, ettei muutos laske työntekijöiden palkkoja.

Paikkaa kuntien tasetta

Hämeenlinna on jo pitkään miettinyt oppilaitosten yhtiöittämistä, sillä sen ansiosta se pystyy paikkaamaan merkittävästi tasettaan.

Hämeenlinnan taseelle yhtiöittämisen vaikutus on kertaluonteisesti yli yhdeksän miljoonaa euroa, Janakkalalle vajaat kaksi miljoonaa ja Hattulallekin runsaat miljoona euroa.

Koulutuskuntayhtymällä on noin 600 työntekijää ja noin 5500 toisen asteen opiskelijaa. Vanajaveden opisto on kansalaisopisto. Sillä on noin 12 000–13 000 opiskelijaa.