Kruunupyyssä löytyi yksimielisyys sote-palvelujen suunnasta

sosiaali- ja terveyspalvelut
Kruunupyyn terveysasema.
Ida-Maria Björkqvist / Yle

Kruunupyyn kunnanvaltuusto hyväksyi illalla yksimielisesti sote-uudistusta ja uusia maakuntia koskevan lausunnon. Sen mukaan lain tulee varmistaa, että Kruunupyy saa sote-palvelunsa kuten nytkin Keski-Pohjanmaalta, vaikka se kuuluu Pohjanmaan maakuntaan.

Kruunupyyn mukaan lakiin voitaisiin kirjata mahdollisuus ylittää sote-palveluissa ja pelastuspalvelussa maakuntarajat, jos siihen on kielelliset, maantieteelliset tai historialliset syyt tai jo toimiva yhteistyö yli maakuntarajan. Lisäksi kunta perään kuuluttaa sote-maakunnille lakiin kirjattua velvollisuutta ylittää tarvittaessa maakuntarajat, että palveluiden saatavuus ja laatu voidaan turvata omalla äidinkielellä.

Kielikysymys korostuu Kruunupyyn lausunnossa, jokaisessa kaksikielisessä maakunnassa tulisi olla yksikkö vähemmistössä olevalle kansalliskielelle, lisäksi kansalliskielilautakunnan puheenjohtajan tulisi olla jäsenenä sote-maakunnan hallituksessa.

Viime viikolla Kokkolassa vieraillut RKP:n tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist sanoi, että Kruunupyyn ajama malli voisi olla mahdollinen.

Kruunupyyn sote-palveluista on käyty kunnassa kiivasta keskustelua jo vuosia, myös maakunnan vaihtoa on väläytelty.