Hyppää sisältöön

Kuopion koulusurman uhrin aviomies: "Elämäni on täysin romahtanut" – tekijä kertoi kuulustelussa, että hänelle tuli "tarve tappaa"

Koulusurman esitutkintapöytäkirja paljastaa lukuisia koulusurmille tyypillisiä piirteitä.

Kuva poliisin rikospaikkatutkinnasta. Kuva: Poliisi

Kuopion koulusurmaajan päässä pyöri ennen tekoa pitkään ajatuksia tappamisesta ja ”kostamisesta”. Rikoksen esitutkintapöytäkirjasta selviää, että ennen hyökkäystään Savon ammattiopistoon Joel Marin etsi aktiivisesti tietoa koulusurmista.

Hän myös valmisteli tekoaan tarkasti ja liittyi esimerkiksi metsästysseuraan saadakseen ampuma-aseluvan. Hän ei kuitenkaan onnistunut hankkimaan ampuma-asetta, joten hän valitsi tekovälineekseen miekan.

Surmaajalle luettiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa tiistaina syytteet muun muassa murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä.

Kuulusteluissa mies kertoi, että ajatus ihmisten tappamisesta koulussa eli niin sanotun koulusurman tekemisestä alkoi vahvistua.

Hän kertoi tunteneensa jo nuoresta pitäen jonkinlaista katkeruutta.

”Myöhemmin tuli sellainen tarve tappaa muita ihmisiä”, mies sanoi kuulusteluissa.

Hän kertoi kuulustelussa, että jo joskus yläkoulun ja lukion aikana hänen mielessään oli käynyt, että hän saattaisi ”olla oikeutettu” tekemään toisille pahaa.

”Mutta silloin ajattelin, että se oli fantasiaa ja tuskin tulisin niin tekemään. Viimeiset pari vuotta se on ollut totisinta totta”.

Mies kertoi myös, että hänestä tuntui epäreilulta, kun muilla asiat olivat paremmin kuin hänellä.

Tyypillinen koulusurman ”käsikirjoitus”

Surmaajan kuulustelujen perusteella käy ilmi, että hän on hankkinut paljon tietoa aiemmista koulusurmista. Laajassa kansainvälisessä koulusurmien tutkimusaineistossa on todettu, että tämä on tyypillistä lähes kaikille koulusurmille.

Tutkimusten perusteella koulusurmaajien taustalla on myös usein joko todellisia kiusatatuksi tulemisen kokemuksia tai sellaisia kokemuksia, jotka koulusurmaaja on kokenut kiusaamiseksi. Tällaisesta taustasta ei Kuopion tekijän osalta ole tietoa, mutta esitutkinnan perusteella hänellä ei juuri ollut ystäviä.

Moni Kuopion surmaajan tunteneista kuvasi tätä esitutkinnassa hiljaiseksi ja tavalliseksi. Joidenkin mielestä hän oli myös ujo. Surmaaja opiskeli itse ammattiopistossa.

Kuopion koulusurmaajan toiminnassa nousee esiin myös niin sanottuna ”kulttuurisena käsikirjoituksena” tunnettu ilmiö, jossa koulusurmaaja pyrkii tekemään hyökkäyksensä aiempia vastaavia imitoiden ja mahdollisimman näyttävästi tai sokeeraavasti.

Surmaaja kertoi kuulusteluissa myös, että hän koki tilanteen vähitellen menevän sellaiseksi, että hän ei voinut enää peruuttaa suunnittelemaansa tekoa. Hän oli muun muassa ostanut tarvikkeita tekoaan varten ja samalla vakuutellut muille, että hänellä menee ihan hyvin.

Poliisille hän kuitenkin väitti, että hän toivoi, että joku olisi huomannut hänen todellisen tilansa.

Kuulusteluissa mies sanoi myös, että hän haluaisi ihmisten pohtivan, miten jonkun elämä voi mennä näin pieleen.

”Ihmiset saisivat miettiä, miten tällaisia voidaan jatkossa välttää.”

Mies ei välttämättä kertonut todellisia ajatuksiaan teostaan. Hänelle on jo esitutkinnan aikana tehty mielentilatutkimus, mutta sen päätelmiä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Uhrit pelkäsivät kuolevansa

Kuva: Poliisi

Kun surmaaja aloitti hyökkäyksensä Savon ammattiopiston luokassa, moni paikalla olleista opiskelijoista ei välittömästi tajunnut tilannetta todeksi. Pian luokkaan kuitenkin levisi paniikki, jonka keskellä opiskelijat yrittivät suojautua miten pystyivät.

Eräs opiskelija kertoi, ettei edes muista yksityiskohtia: ”Muistikuva minulla on, että juoksen käytävää ja samalla ajattelen, että jos kaadun, niin kuolen.”

Osa opiskelijoista kertoi esitutkinnassa, että he eivät tienneet, miten päästä karkuun. Siksi he päättivät esittää kuollutta.

Hyökkäyksensä sai surmansa ammattiopistolla opiskellut, vuonna 1996 syntynyt nainen. Hänen miehensä kertoi tapahtumapäivänä poliisille, että hänen työkaverinsa oli kertonut, että ammattiopistolla tapahtuu jotakin.

Mies yritti soittaa vaimolleen, mutta tämä ei vastannut. Vaimon viimeinen viesti oli tullut puolen päivän aikaan ja siinä luki: "Mitä teet?"

Lopulta mies lähti etsimään vaimoaan tämän ystävän kanssa. Lopulta Kuopion keskussairaalasta soitettiin miehelle ja pyydettiin tulemaan paikalle nopeasti. Siellä selvisi, että hänen vaimonsa on leikkauksessa.

Pian sairaalan kriisihuoneeseen tuli poliiseja. He kertoivat miehelle, että tämän vaimo on kuollut.

Mies kertoi kuulusteluissa, että he olivat ehtineet olla naimisissa noin kaksi vuotta. Parilla ei ollut lapsia, mutta he olivat suunnitelleet lapsien hankkimista.

”Elämäni on tämän tapauksen johdosta täysin romahtanut, enkä voi enää asua täällä Kuopiossa”, mies sanoi poliisille kuulustelussa.

”Minulla ei ole enää mitään syytä jäädä tänne. Täällä on enää vain huonoja muistoja.”

Päivitys: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon on lisätty tietoa ja jonka rakennetta on muokattu useita kertoja julkaisun jälkeen.

Korjaus 9.9. klo 15:52: Murhan yrityksiä on syytteessä 20, ei 19 kuten aiemmin kerroimme.

Lue lisää: