1. yle.fi
  2. Uutiset

Korona ryöpsähti nyt Mikkelissä – yli sata altistunut, viisi tartuntaa varmistettu, terveyspalvelujen johtaja odottaa lisää positiivisia testituloksia

Muun muassa koko Mikkelin Jukurien alle 20-vuotiaiden joukkue on asetettu karanteeniin.

koronavirus
Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.
Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo, missä mennään Etelä-Savon koronatilanteessa.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä on painettu yö ja aamu töitä hiki hatussa. Tarkoituksena on tavoittaa mahdollisimman monta henkilöä, jotka ovat olleet kontaktissa koronavirustartunnan saaneen kanssa.

Tartuntoja on todettu viisi, mutta terveydenhuolto pitää hyvin mahdollisena, että niitä löytyy lisää.

– Meillä on tiedossa lukuisia ihmisiä, joilla on oireita, ja odotamme lisää positiivisia tuloksia. Voi odottaa, että vahvistettujen tartuntojen määrä tästä ainakin tuplaantuu, sanoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Tällä tietoa tartunnat ja ovat peräisin samasta tartuntaketjusta. Ketjun alkukohta ei kuitenkaan ole selvillä.

– Suosittelemme, että Mikkelin alueella kokoukset pidetään etänä ainakin viikon ajan. Kasvomaskeja suosittelemme käytettäväksi kaikessa julkisessa liikenteessä ja tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen on vaikeaa. Hyvä käsi- ja yskimishygienia on nyt tavallistakin tärkeämpää, sanoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Altistuneiden tavoittelua on helpottanut se, että altistumiset liittyvät samaan tartuntaketjuun. Essote on jo yön ja aamun aikana kutsunut noin 40 ihmistä kiireiseen koronatestaukseen.

– Olemme saaneet tuloksia näytteistä erittäin nopeasti, käytännössä jopa muutamassa tunnissa. Nyt tulee kestämään kauemmin, kun testaamme altistuneita ja oirehtivita. Nopeat tulokset kuitenkin parantavat myös mahdollisuuksia jäljittää tartunnat, Seppälä sanoo.

Tartunnat liittyvät Mikkelin Jukurien alle 20-vuotiaiden jääkiekkojoukkueeseen. Koko joukkue valmentajineen ja toimihenkilöineen on asetettu karanteeniin. Tällä tietoa myös viisi Jukurien liigajoukkueen pelaaja on altistunut.

– Yksittäisiä altistumisia on myös joidenkin muiden paikkakuntien joukkueissa, mutta meidän ja THL:n mielestä aihetta laajempiin karanteeneihin muualla ei ole aihetta, sanoo Seppälä.

Yksi koronankantaja on oleskellut myös Mikkelin lukiossa. Lukiosta karanteeniin on asetettu 30 ihmistä, ja koko lukio on siirtynyt etäopiskeluun.

Kaiken kaikkiaan karanteenissa on Mikkelissä Seppälän mukaan toista sataa ihmistä.

– Asiat etenevät nyt niin, että kontaktoimme ja testaamme altistuneita. Tämä jatkunee vielä päiviä, sillä kun saamme positiivisen tuloksen, siitä seuraa uusi kontaktoinnin ja testaamisen ketju, sanoo Seppälä.

Lue seuraavaksi