1. yle.fi
  2. Uutiset

Harjoittelutilojen vähyys karsii jo joukkuelajien harrastajamäärää Kemissä – junioripäällikkö: "Tämä ei voi jatkua näin"

Hallitilojen puutteesta kärsivät kaikkien joukkuelajien harrastajat, sillä samoista tiloista kilpailee moni.

Liikuntapaikkojen rakentaminen
Kemin Palloseuran pojat pelaavat jalkapalloa
Juniorijalkapalloilulla on Kemissä pitkät perinteet. Nyt harrastajien määrä on vähentynyt selvästi.Tiinamaija Rantamartti/Yle

Joukkueurheilua harrastavien kemiläisten talviharjoittelumahdollisuudet ovat historiallisen huonot. Talven lähestyessä tilanne on se, että yhdellekään joukkuelajille ei löydy tarpeeksi harjoittelutiloja.

Junkohallin romahtaminen reilu vuosi sitten ja halliyhtiön konkurssi viime talvena heikensivät merkittävästi etenkin jalkapalloilijoiden tilannetta.

– Jotain liikuntapaikkarakentamista täytyy tehdä, se on väistämätöntä. Tämä ei voi jatkua näin, sanoo Kemin Palloseuran junioripäällikkö Esa Savolainen.

Savolainen sanoo, että talven huonot harjoitteluolosuhteet ovat jo nyt johtaneet pelaajamäärän vähenemiseen.

– Parhaimmillaan Kemissä on ollut jopa yli 500 lisenssipelaajaa. Nyt heitä on noin 150. On selvää, että koska talviharjoitteluolosuhteet ovat nämä, moni aloitteleva tai jatkoaan pohtiva miettii, onko touhu mielekästä. Tilojen puute kuihduttaa lajia tässä kaupungissa ilman muuta.

Nyt esimerkiksi jalkapalloilijoilla on käytettävissään Kemissä vain Tervahalli sekä Syväkankaan ja Hepolan koulun salit. Tornion Lappia-halli on alueen ainoa "oikea" jalkapallohalli, mutta sinnekin on Esa Savolaisen mukaan kovasti tungosta.

– Meillä ei ole mitään mahdollisuutta saada niin paljon harjoitteluvuoroja kuin olisi tarpeen eikä siihen aikaan, että juniorit voisivat niihin osallistua.

Se, että Junkohallia ei enää ole heijastuu myös muiden lajien harrastajiin Kemissä, koska samoja vähiä tiloja on nyt jakamassa aiempaa enemmän väkeä.

Kemin Palloseuran junioripäällikkö Esa Savolainen
Kemin Palloseuran junioripäällikkö Esa Savolaisen mukaan harrastusmahdollisuuksilla on vaikutusta esimerkiksi lapsiperheiden muuttopäätöksiin ja näin alueen vetovoimatekijöihin.Tiinamaija Rantamartti/Yle

Harrastusmahdollisuudet vaikuttavat lapsiperheiden muuttopäätöksiin

Esa Savolainen korostaa, että kaupungille harrastusmahdollisuudet ovat selkeä vetovoimatekijä. Tai, kuten tässä tapauksessa, huonot olosuhteet ovat pitkä miinusmerkki, kun lapsiperheet miettivät muuttopäätöksiään.

– Olen sanonut aiemminkin, että jos lapsiperheenä olisin jonnekin muuttamassa, ilman muuta kartoittaisin tällaiset asiat. Perheille on totta kai tärkeää se, minkälaiset mahdollisuudet paikkakunnalla on lapsilla ja aikuisilla harrastaa liikuntaa.

Riittävää tahtoa, jos jotakin, tarvitaan Esa Savolaisen mielestä nyt Kemissä kurjan tilanteen korjaamiseksi. Monta liikuntapaikkaa on viime vuosina pudonnut pois pelistä eikä mitään ole saatu tilalle.

– Uskoisin ja toivoisin, että Kemi ei ole heittänyt kirvestä kaivoon tässäkään asiassa. Tahtotila pitäisi nyt vaan saada sen näköiseksi, että jotain liikuntapaikkarakentamista täytyy tehdä, se on väistämätöntä. Tämä ei voi jatkua näin.

Sponsorointi voisi Kemissäkin tulla mahdolliseksi

Jos Metsä Fibre rakentaa biotuotetehtaan Kemiin, jyrää sen infran rakentaminen alleen Karihaaran tekonurmikentän, joka ainoana on pidentänyt jalkapalloharrastajien ulkokautta aikaisin keväällä.

Esa Savolainen näkee, että ison yhtiön tehdasinvestointi voisi kuitenkin tuoda jotain hyvääkin kaupungin urheilurakentamiseen.

Savolainen muistuttaa, että kun esimerkiksi Sodankylässä rakennettiin kaivosyhtiötä varten infraa, siellä tehtiin myös muun muassa jäähalli, jonka kustannuksiin yhtiö osallistuu. Hän uskoo, että Kemissä olisi mahdollisuuksia samansuuntaisiin asioihin.

– Nyt päättäjät ja virkamiesjohto, ketkä nyt ikinä siellä neuvottelettekin, olkaa hereillä. Esimerkiksi lämmitettävä tekonurmikenttä Sauvosaareen veisi jo aika paljon meidän tilannetta eteenpäin, Savolainen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi