1. yle.fi
  2. Uutiset

Vexi Salmen synnyinkaupungissa surraan sanoittajalegendan poismenoa – Kiekkopomo: "Vexi soitti öisin ja eli tunteella jääkiekkoa tekstitv:n kautta"

Vexi Salmen rakkaus kotikaupunkiinsa jatkui HPK:n peleissä ja Hämeenlinnan taidemuseoon lahjoitetussa kokoelmassa. Katso video.

Vexi Salmi
Hämeenlinna suree sanoittajamestari Vexi Salmea - Näin häntä muistellaan kotikaupungissaan
Hämeenlinna suree sanoittajamestari Vexi Salmea - Näin häntä muistellaan kotikaupungissaan

Tänään menehtyneelle Veikko Olavi "Vexi" Salmelle Hämeenlinna oli “muistojen utuinen unikuva”, täynnä rakkaita paikkoja, joita hän esitteli mielellään viime vuosina myös julkisuudessa.

Hämeenlinnan Taidemuseossa sijaitsee Vexi Salmen ja Katri Wanner-Salmen nykytaiteen kokoelma, yli 700 teosta. Rinkelinmäen ympäristössä hän eli lapsuutensa ja nuoruutensa yhdessä Irwin Goodmanin kanssa ja seurasi HPK:n matseja viime vuosiin saakka.

Hänen sarkastinen huumorinsa piikitteli lempeästi kotikaupungin kortteleiden muutosintoa.

Suorassa lähetyksessä sanoittajalegendaa muistelivat Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Päivi Viherluoto, joka on kuratoinut kaikki Vexi Salmen näyttelyt, pitkäaikainen HPK:n jääkiekkovaikuttaja, HPK ry:n kunniapuheenjohtaja, Harri Lintumäki. Lisäksi keskustelemassa oli myös Arto Pakkanen, joka kustansi aikoinaan kirjat Vexi Salmen lapsuudesta. Rinkelinkadun pojat oli nojatuolimatka villien poikien 1940-luvun elämään.

Hämeenlinnan taidemuseo järjestää suruliputuksen Vexi Salmen muistoksi Viipurintien lipputankoihin.

Vexi Salmi haudataan Ahveniston vanhalle hautausmaalle Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan kaupunki muistaa Vexi Salmea järjestämällä myöhemmin Hämeenlinnan torilla yhteislaulutilaisuuden., todennäköisesti keväällä 2021.

Lue lisää: Läheiset muistelevat Vexi Salmen tolkutonta työtahtia

Rinkelikadun pojat

Elämä Hämeenlinnassa oli Vexi Salmen lapsuuden aikaan täysin erilaista kuin nykyään, kuvailee hämeenlinnalainen kirjakauppias Arto Pakkanen, jonka kirjakauppa kustansi pari Salmen varhaista kirjaa. Suomessa toivuttiin sodasta, kaikesta oli puutetta. Ihmisiä oli paljon.

Salmi tuo kirjoissaan selvästi esille sen, että hän oli köyhän perheen lapsi. Se ei ollut hänelle taakka, mutta näkyi hänen kirjoituksissaan aina, luonnehtii Pakkanen.

– Sydämeen käyvin muisto oli se, kuinka hänelle annettiin luokassa julkisesti kumisaappaat köyhäinapuna. Se oli niin koskettavasti kirjoitettu, ettei sitä sitä voi unohtaa.

Kirjoituksissa kuvailtiin toki myös hauskoja asioita. Rasavillit pojat keksivät kaikenlaisia kilpailuja ja tekivät lukuisia kepposia.

– Jos pojat löysivät dynamiittipötkön, he tiesivät tarkasti mitä sillä tehdään. Ei sillä tietenkään leikitty, mutta kyllä sillä jotain räjäytettiin. Ei sellaista voisi kuvitellakaan nykymaailmassa.

Armoitettu lätkäfani teki laulun HPK:lle

Yksi ahkerasti soitetuista Salmen teoksista on hänen ja Paul Fagerlundin kynästä lähtenyt HPK:n maalilaulu Se on siellä, jonka esittää Kai Hyttinen.

Se on siellä oli HPK:n maalilauluna vuodet 1981–86 ja sen jälkeen se on ollut maalilauluna vuodesta 1992 tähän päivään saakka.

Kiinnostus jääkiekkoon syttyi jo 50-luvun alussa pikkupoikana, kun Vexi Salmi alkoi seurata kotikaupunkinsa jääkiekkojoukkueiden HPK:n ja Hämeenlinnan Tarmon menestystä.

HPK:n kunniapuheenjohtajan Harri Lintumäen mukaan intohimo hämeenlinnalaiseen jääkiekkoon säilyi loppuun asti.

– Vexillä oli aina aitiopaikka HPK:n peleissä. Hän kävi joitain kertoja katsomassa kotipelejä, etenkin keväällä ratkaisupelien aikaan, muistelee Lintumäki.

Silloin kun Salmi ei ehtinyt hallille, hän oli puhelimitse yhteydessä HPK:laisiin.

– Se ei aina katsonut vuorokaudenaikaa. Vexi soitteli silloin kun sellainen fiilis tuli.

Salmi eli tunteella sekä elämää että jääkiekkoa. Lintumäen mukaan se oli yksi syy miksei sanoittajalegenda aina tullut hallille asti. Jännitys olisi noussut paikan päällä liian kovaksi.

– Joskus Vexi ei katsonut peliä edes televisiosta. Hän tarkkaili tilannetta teksti-tv:n kautta, koska sieltä pystyi rauhallisemmin seuraamaan.

Lintumäki sai sunnuntaina tietää Salmen joutuneen saattohoitoon. Ystävä on ollut siitä asti mielessä koko ajan. Lintumäki luonnehtii Vexi Salmea todella monipuoliseksi hämeenlinnalaiseksi.

– Harva hämeenlinnalaissyntyinen jättää niin ison loven Hämeenlinnaan kuin Vexi jätti.

Herkkävaistoinen ja herkkäkatseinen taiteenystävä

Amanuenssi Päivi Viherluoto Hämeenlinnan taidemuseosta kuratoi Vexi Salmen museolle lahjoittamat taideteokset. Hän kävi vuosien mittaan Salmen kanssa lukemattomia keskusteluja taiteesta.

Viherluoto kertoo olleensa juttutuokioissa usein oppijan asemassa. Salmella oli valtavan laaja yleissivistys, ja hän tunsi taiteen historian sekä traditiot todella hyvin.

– Jouduin monesti toteamaan, että ahaa, tämäpä onkin minulle aivan uusi asia. Olin etuoikeutettu kun sain käydä nämä keskustelut hänen kanssaan.

Viherluodolle yhteistyö Vexi Salmen kanssa taiteen parissa on rikastuttava muisto. Taiteenystävän poismeno oli kova paikka.

– Siinä on omaa työhistoriaa kymmeniä vuosia. Enää ei ole mahdollista keskustella hänen kanssaan näistä teoksista ja taiteilijoista. Mutta häntä voi muistella teosten myötä.

Lue lisää: Vexi Salmen taidekokoelma sykähdyttää edelleen - lähde virtuaaliselle taidekierrokselle

Vexille rakkaita paikkoja

Vanajaveden ylittävä kaarisilta ja kolme kuivaa siltaa, Carl Ludvig Engelin ruuduttama asemakaava, jossa korttelineliöitä reunustavat empirepuutalot. Vexi Salmelle tätä rytmittivät kivitalot ja kirkko. Siinä oli hänen maisemansa Hämeenlinnassa.

– Nämä neljä siltaa vartioivat keskustan koskemattomuutta. Ne varjelivat keskustaa muutoksilta, uusilta ajatuksilta ja nykyajalta, kuvaili Vexi Salmi Hämeenlinnan kaupunginmuseon Ooh Hämeenlinna -sarjassa. (siirryt toiseen palveluun)

Ajan ratas on armoton. Se murskaa kuin jauhinkivet eletyt vuodet muistoiksi. Niitä on vaikea jakaa nykyasukkaiden kanssa, niiden kanssa on kuljettava yksin. Kun ummistaa silmänsä ja antaa niille vallan. Levy-Heikki kulkee Raatihuoneenkatua Soitin-aitasta Pyörä-pirttiin ja mumisee itsekseen. Toppo Helisevä tarkkailee harvoja ohikulkijoita torin kulmalla ja Pyörivä-Jukka vilkuilee taakseen. Se on minun Hämeenlinnani. (Vexi Salmi/ Hämeenlinnan kaupunginmuseon Ooh Hämeenlinna -muistelusarja)

Lue lisää: HPK:n mies Vexi Salmi muistelee ikimuistoista hiihtokilpailua Irwin Goodmanin kanssa

Vexi Salmi hurahti natsien inhoamaan rappiotaiteeseen

Päivitetty 8.9.2020 kello 18.16: Se on siellä -maalilaulun säveltäjä on Paul Fagerlund, eikä Kassu Halonen, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Lue seuraavaksi