1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. koronavirus

Kouvolassa jalkapallon Tykkimäki-turnaukseen osallistuneella todettu koronatartunta – turnaukseen osallistui yhteensä yli 1000 lasta

Tartunnan saanut kävi myös Tykkimäen huvipuistossa.

Tykkimäki-turnaus pelattiin elokuun viimeisenä viikonloppuna. Kuvituskuva. Kuva: /All Over Press

Kouvolassa jalkapallon Tykkimäki-turnaukseen osallistuneella pelaajalla on todettu koronavirustartunta.

Tartunnan saanut lapsi osallistui turnaukseen oireettomana 30. elokuuta. Hän vieraili samana päivänä myös Tykkimäen huvipuistossa kello 14–17 välillä.

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsoten mukaan lapsi oli turnauksessa pelatessaan oireeton, mutta mahdollisesti tartuttava. Kymsoten infektioylilääkärin Risto Pietikäisen mukaan lähialtistumisia on ainoastaan pelaajan omassa joukkueessa.

Tykkimäki kertoo tiedotteessaan, että tartunnan saanut on tällä hetkellä kotona eristyksessä.

6 kenttäaluetta ja yli 1000 pelaajaa

Tykkimäki-turnaus pelattiin Kouvolassa 29.–30. elokuuta. Tapahtumaan osallistui yli tuhat pelaajaa ja vähän yli sata joukkuetta ikäluokista 2007–2013.

Tykkimäki-turnauksen ottelut jakautuivat kuudelle kenttäalueelle eri puolille Kouvolaa. Tartunnan saanut pelaaja on pelannut yhdessä sarjassa, turnausvastaava Nanne Lindberg Sudet Jalkapallosta kertoo.

Valtaosa turnauksen joukkueista oli kymenlaaksolaisia, mutta mukana oli joukkueita myös esimerkiksi Päijät-Hämeestä ja Uudeltamaalta.

Kymsoten mukaan koronavirustartunnan saanut lapsi pelasi pääkaupunkiseudulta olevassa joukkueessa, ja hänen kotipaikkakuntansa terveydenhuolto on ohjeistanut altistuneita.

Vastustajajoukkueiden tartuntariski Kymsoten mukaan pieni

Kymsote on ollut yhteydessä myös vastustajajoukkueisiin ja antanut ohjeet oireiden seurantaan ja mahdolliseen näytteenottoon.

Kymsoten mukaan vastustajajoukkueiden ja huvipuistossa samaan aikaan vierailleiden riski tartunnan saamiselle on pieni. Kymsote kehottaa kuitenkin tarkkailemaan oireita ja hakeutumaan testeihin lievimmissäkin oireissa.

Koronavirusoireet ilmenevät tavallisesti kahden viikon kuluessa tartunnasta eli tässä tapauksessa 30. elokuuta ja 13. syyskuuta välisenä aikana.

Turnaus poikkeusjärjestelyin

Tapahtuman järjestäneen seuran mukaan Tykkimäki-turnaus pelattiin koronavarotoimin.

Esimerkiksi joukkueiden yhteisiä palkintojenjakotilaisuuksia ei pidetty, ja sairaana tai oireisena turnaukseen saapuminen oli ehdottomasti kielletty.

Susien mukaan turnaukseen osallistuneet joukkueet noudattivat tarkasti koronatilanteeseen liittyviä ohjeistuksia, ja kolme joukkuetta perui osallistumisensa viime metreillä joukkueissa olleiden sairastapausten vuoksi.

– Joukkueet olivat kuuliaisia ja tekivät ratkaisuja, vaikka kaikilla on tietenkin ollut kova halu pelata, Lindberg sanoo.

Järjestäjien mukaan myös koronavirustartunnan saaneen pelaajan joukkue on toiminut ohjeistusten mukaan, sillä pelaaja on ollut turnaukseen osallistuessaan oireeton.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa