Kadonneissa taideteoksen osissa saattaa olla räjähtävää ainetta – poliisi jäljittää osia, jotka voivat olla vaarallisia

Erikoisen etsintäoperaation tarkoitus on, että poliisi tekee teoksen osat vaarattomiksi ja palauttaa ne omistajilleen.

Sixpack of Instant Death -nimisen teoksen osat saattavat sisältää räjähdysainetta. Kuva: Helsingin poliisi

Edesmenneen suomalaisen kuvataiteilijan Markus Copperin vuonna 1995 tekemä taideteos saattaa sisältää räjähdysainetta, kertoo Helsingin poliisi.

Poliisin mukaan kyseessä on Sixpack of Instant Death -niminen teos, johon kuuluu kuusi osaa. Puolet osista on jo onnistuttu tavoittamaan, kolme on edelleen kateissa.

Poliisi on saanut elokuussa asiasta yhteydenoton, jonka perusteella teoksen osia on ryhdytty jäljittämään.

– Poliisi on pyrkinyt selvittämään vielä kateissa olevien osien olinpaikan, mutta ei ole saanut selville, missä ja kenen hallussa ne ovat. Poliisi pyytää nyt tietoja puuttuvista osista, koska ne on löydettävä ja tehtävä vaarattomiksi, toteaa rikosylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Poliisilla ei ole tarkkaa tietoa, mitä räjähdysainetta teoksen osissa on ja kuinka suuria määriä kateissa olevat osat sisältävät.

Nyt tehtävän jäljitystyön tarkoituksena on, että poliisi tekee teoksen osat vaarattomaksi ja palauttaa ne tämän jälkeen takaisin omistajalleen.

Teoksen osista voi antaa tietoja poliisille (siirryt toiseen palveluun).

Toukokuussa 2019 kuollut Markus Copper oli monipuolinen ja tuottelias taiteilija.

Copper valmistui Kuvataideakatemiasta 1995. Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) erityisesti Copperin varhaiset teokset olivat ilmeeltään väkivaltaisia ja osin myös konkreettisesti vaarallisia, kuten katsojia jahdannut 5000-kiloinen teräspallo Juggernaut (1992–95). Vaaran läsnäolo oli hänen mielestään suorin tapa puhutella katsojaa ja saada aikaan vahva tunnekokemus.

Copper muutti Berliiniin vuonna 2000. Sen lisäksi hän asui 2000-luvulla ainakin Tukholmassa, Skånessa sekä Kööpenhaminassa. Copper vaihtoi nimensä vuonna 1996, kun hän oli tuleen liittyvässä taideperformanssissa polttanut jalkansa niin, että niiden väri muistutti kuparia (engl. copper). Siihen asti hän oli Markus Paajanen.