Kaupungissa oli nolla koronatartuntaa, mutta jätevedet paljastivat totuuden – tapauksia voi olla Suomessa selvästi luultua enemmän: "Varoitusmerkki"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronavirusta löytyi jätevedenpuhdistamoilta Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Kouvolassa.

koronavirus
Jätevedenpuhdistamo
THL tutkii koronaviruksen esiintymistä jätevesissä. (kuvituskuva)Emma Pietarila/Yle

Koronaviruksen jätevesilöydösten määrä on kasvanut elokuussa. Tieto käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tekemästä jätevesiseurannasta.

Elokuun lopussa virusta todettiin jätevedestä viidellä sellaisella paikkakunnalla, jolla löydöksiä ei ollut vielä elokuun alussa, tiedottaa THL (siirryt toiseen palveluun) sivuillaan.

Koronavirusta löytyi jätevedenpuhdistamoilta Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Kouvolassa. Seuranta tehtiin 23.–24. elokuuta ja 30.–31.8. elokuuta.

Tunnistamattomia koronan kantajia

THL:n mukaan jätevesiseuranta paljastaa, että väestössä on ihmisiä, joilla on koronatartunta, mutta he eivät sitä ehkä itse tiedä. Esimerkiksi Kouvolassa ei koronatartuntoja ollut todettu jäteveden näytteenottoa edeltäneen viiden viikon aikana.

– Se, että virusta esiintyy jätevedessä, mutta todettuja tartuntoja ei ole, on varoitusmerkki. Alueella voi olla tunnistamattomia tartunnan saaneita ja virusta voi kiertää alueen väestössä, kertoo erikoistutkija Tarja Pitkänen THL:n tiedotteessa.

Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa koronatartuntoja on todettu heinäkuun loppupuolelta alkaen. Kuopiossa ja Lappeenrannassa testauksessa on todettu kevään jälkeen yksittäisiä tartuntatapauksia elokuussa.

Viimeisimmässä jätevesinäytteiden keruussa 23.–24.8. koronavirusta todettiin kahdeksan eri sairaanhoitopiirin alueella.

THL tiivistää syyskuussa näytteenottoa kuukausiseurantaan osallistuvien jätevedenpuhdistamoiden jätevedestä. Tarkoituksena on havaita tartuntojen leviämistä tehokkaammin alueilla, joilla niitä ei ole koronatesteillä välttämättä todettu.

Jätevesistä mitataan koronaviruksen RNA:ta

THL:n jätevesiseurannassa tutkitaan koronaviruksen esiintymistä jätevesissä mittaamalla jätevesipuhdistamoille tulevista jätevesistä koronaviruksen RNA:ta eli geeniperimää. RNA:n perusteella voidaan tutkia koronaviruksen yleisyyttä väestössä.

Tutkimus aloitettiin ensin Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Sen jälkeen se laajeni muihin kaupunkeihin.

Aikaisemmin THL:n jätevesiseurannassa virusta todettiin erityisesti Helsingin Viikinmäen, Espoon Suomenojan ja Turun Kakolanmäen jätevedenpuhdistamoiden jätevesinäytteistä. Näiden lisäksi virusta on todettu elokuussa yksittäisistä näytteistä Tampereella, Raumalla ja Vaasassa.

THL:n mukaan huhtikuun puolessa välissä aloitettua näytekeräystä on tarkoitus jatkaa vuoden 2020 loppuun asti.

Yle seuraa koronauutisointia Suomessa ja maailmalla. Lue ne tästä.

Juttua päivitetty 8.9. klo 14.58. Lisätty jutun loppuun tietoa aikaisemmasta jätevesiseurannasta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus