Lukašenka Venäjän medialle: Olen saattanut jatkaa presidenttinä hieman liian kauan, mutten eroa

Oppositiojohtaja vetoaa kansainväliseen yhteisöön Lukašenkan syrjäyttämiseksi vallasta.

Valko-Venäjän presidenttinä vuodesta 1994 asti ollut Aljaksandr Lukašenka ei usko, että kukaan muu pystyisi nyt hoitamaan tehtävää. Kuva: Alexander Astafyev / AOP

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka pohtii antamassaan haastattelussa presidenttikautensa pituutta. Hän on johtanut maataan vuodesta 1994 lähtien.

– Olen saattanut jatkaa presidenttinä hieman liian kauan, hän sanoo Venäjän valtiolliselle medialle antamassaan haastattelussa, josta venäläiset uutistoimistot ovat julkaisseet ennakkotietoja.

Samalla hän kuitenkin väittää olevansa ainoa henkilö, joka toistaiseksi pystyy suojelemaan maataan. Lukašenka painottaa, ettei hän aio luopua vallasta, vaikka mielenosoittajat sitä vaativat. Presidentti uskoo, että jos hän näin tekisi, hänen kannattajiensa kimppuun käytäisiin.

Hän väläyttää haastattelussa kuitenkin mahdollisuutta uusien presidentinvaalien järjestämiseen. Edellytyksenä tälle on hänen mukaansa perustuslain uudistaminen.

Elokuun presidentinvaalien jälkeen Valko-Venäjällä puhkesi mielenosoituksia ilmeisen väärennetyn vaalituloksen vuoksi. Lukašenkan hallinto on yrittänyt tukahduttaa mielenosoitukset kovin ottein.

Kiinniotetut mielenosoittajat ovat kertoneet joutuneensa kidutetuiksi. Opposition johtohenkilöitä on vangittu ja pakotettu poistumaan Valko-Venäjältä.

Venäjä ilmoitti tiistaina, ettei sillä ole mitään aikeita neuvotella Valko-Venäjän opposition kanssa, eikä sen mielestä maassa ole poliittisia vankeja.

Oppositiojohtaja vetoaa kansainväliseen yhteisöön

Valko-Venäjän oppositiojohtaja, presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja sanoi tiistaina, että kansainvälisen yhteisön on autettava valkovenäläisiä ja kohdistettava kansainvälistä painetta maan hallintoon.

Tsihanouskaja on tällä hetkellä Liettuassa, jonne hänet pakotettiin pakenemaan presidentinvaalien jälkeen.

Tsihanouskaja puhui videon välityksellä Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

Hänen mukaansa ihmisoikeuksia rikkoviin tahoihin on kohdistettava sanktioita. Tsihanouskajan mukaan presidentti Aljaksandr Lukašenka ei edusta enää maata, ja tämän kanssa yhteistyötä tekevät tahot tekevät sen "omalla riskillään".

Lue myös: