1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lihan ja lihatuotteiden savustus

Saunapalvin ja muiden savustustuotteiden valmistus saa jatkua Suomessa  – asetus sallii tavallista korkeammat PAH-pitoisuudet

Perinteisen savustustuotteiden valmistus uhkasi loppua, kun PAH-pitoisuuksien raja-arvoja kiristettiin EU-tasolla.

Lihan ja lihatuotteiden savustus
Savukinkku saunapalvi Korpela Kivikylä Makuliha palvisaunakinkku savusaunapalvi palvikinkku
Viranomaisten ja savustavien toimijoiden on valvottava tuotteiden PAH-pitoisuuksia ja varmistettava, että toimijat noudattavat hyviä savustuskäytäntöjä.Päivi Meritähti / Yle

Euroopan komission mukaan perinteisesti valmistettujen savustettujen liha- ja kalatuotteiden myynti voi jatkua.

Perinteisen suomalaisen saunapalvikinkun ja muiden perinnepalvituotteiden valmistus uhkasi loppua kokonaan, kun PAH-pitoisuuksien raja-arvoja elintarvikkeissa kiristettiin EU-tasolla.

PAH-poikkeus koskee perinteisesti savustettuja liha- ja kalatuotteita tietyin rajauksin.

PAH-yhdisteitä syntyy erityisesti suorasavustuksella eli menetelmällä, jossa liha on samassa tilassa poltettavan puun kanssa. PAH-yhdisteiden eli polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen on tutkimuksissa todettu aiheuttavan syöpää.

Suomessa ja useissa muissa jäsenvaltioissa on ollut voimassa määräaikainen poikkeus perinteisesti savustettujen lihan ja kalan sekä näistä valmistettujen tuotteiden PAH-pitoisuuksille. Suomi haki kolme vuotta sitten pysyvää poikkeusta sallittuihin PAH-yhdisteiden pitoisuuksiin (siirryt toiseen palveluun)

Lihakeskusliitto ry kertoo ottaneensa lähes neljä vuotta sitten aloitteen raja-arvojen poikkeusluvasta omiin käsiinsä ja onnistuneensa yhdessä MTK:n kanssa vakuuttamaan poliittiset päättäjät ja virkamiehet perinteisesti palvattujen tuotteiden roolista suomalaisessa ruokakulttuurissa.

– Savustus on perinteisenä valmistusmenetelmänä osa suomalaista ruokakulttuuria. Sen jatkuminen Suomessa on nyt taattu pysyvällä poikkeusluvalla. Olen vakuuttunut, että terveellisyys ja perinteet mahtuvat samaan ruokapöytään jatkossakin, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Lue seuraavaksi