1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopion yliopistollinen sairaala

KYS muistuttaa: Päivystys ei ole lieväoireisten potilaiden koronatestauspaikka

Ohjeistuksen mukaan ensisijainen koronatestauspaikka on edelleen oma terveysasema.

Kuopion yliopistollinen sairaala
Vuoronumeronäyttö sairaalan odotusaulassa.
KYS muistuttaa, että päivystys ei ole lieväoireisten potilaiden koronatestauspaikka. Arkistokuva. Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa päivystykseen on viime aikoina hakeutunut potilaita, joilla on lieviä hengitystieoireita.

Infektioylilääkäri Irma Koivula muistuttaa potilaita puhelinsoitosta ennen testiin hakeutumista ja siitä, että päivystys ei ole lieväoireisten testauspaikka.

– Lievissäkin hengitystieoireissa koronatestiin on hakeuduttava, mutta ensisijainen testauspaikka on oma terveysasema. Pelkän testin takia ei missään nimessä tule hakeutua päivystykseen. Terveydenhuollon toimipisteeseen on oltava ensin yhteydessä puhelimitse, sanoo Koivula.

Koivula kertoo, että sairaalan päivystyksen etupihalla on testauspistekontti, joka palvelee Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin väestöä niinä aikoina, kun oma terveysasema on kiinni eli arki-iltaisin ja viikonloppuisin.

Lasten hengitystieoireita voi seurata ensin kotona

Infektioylilääkäri Irma Koivula kertoo, että valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan pienten lasten lieviä hengitystieoireita voi ensin seurata kotona ilman testaamista.

– Lieväoireinenkin lapsi on kuitenkin vietävä testiin, jos hän tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronatartunnalle tai matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana.

Koronatilanne Pohjois-Savossa rauhallinen

Pohjois-Savon koronatilanne on pysynyt rauhallisena.

– Viime päivinä uusia tapauksia ei ole todettu. Tietooni ei ole tullut, että viime aikaisista altistumisista olisi seurannut uusia tartuntoja, sanoo Koivula.

Lue seuraavaksi