Hyppää sisältöön

Kuopion koulusurmakäräjät: vakavasti loukkaantunut nainen menetti monia harrastuksiaan, toinen epäili lelumiekaksi vielä lyöntien jälkeenkin

Tänään on koulusurmakäräjien toinen istuntopäivä. Oikeuskäsittelyyn on varattu vajaat kaksi viikkoa.

Kuopion kouluhyökkäyksestä syytetty kuopiolaismies tuotiin tiistaina ensimmäistä kertaa oikeuden eteen. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kuopion viimesyksyisen kouluhyökkäyksen oikeuskäsittely on jatkunut tänään keskiviikkona Pohjois-Savon käräjäoikeudessa asianomistajien kuulemisilla.

25-vuotiaalle kuopiolaiselle Joel Marinille luettiin eilen syytteet Savon ammattiopiston tiloissa kauppakeskus Hermanissa tehdystä murhasta, 20 murhan yrityksestä, tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Oikeudessa kuullaan keskiviikon aikana kuutta syytetyn luokkatoveria. Heistä kolme haavoittui miekaniskuista ja kolme selvisi ilman isompia fyysisiä vammoja.

Käsittelyssä ovat kirjalliset todisteet, asianomistajien korvausvaatimukset sekä heidän näkemyksensä tapahtumien kulusta luokkahuoneessa ja kauppakeskus Hermanin tiloissa.

Aamupäivällä luokkatoverien kuulemisissa korostuivat vahvasti samat asiat kuin ensimmäisissä kuulemisissa maanantaina: hyökkääjän teko tuli täytenä yllätyksenä, tapahtumat etenivät tietokoneluokassa nopeasti, väkivalta oli summittaista ja tekijä ilmeetön ja hiljainen.

– Luulin aluksi, että kyseessä oli lelumiekka. Siitä ei mennyt pitkään, niin hän huitaisi opettajaa, miekaniskuista vakavasti loukkaantunut, hyökkäyshetkellä luokkatilan eturivissä istunut nainen kertoi oikeudenkäynnissä.

Nainen kertoi loukanneensa kätensä niin pahasti, että hän on saanut heittää hyvästit monille harrastuksilleen, ja hän tarvitsee apua monissa arkisissa askareissa.

Naisen asianajaja totesi, että nainen menetti tapahtuneen johdosta luottamuksensa yhteiskuntaan.

Teon yllätyksellisyyden vahvisti myös toinen aamupäivällä kuultu hyökkääjän luokkatoveri.

Nainen ei hyökkäyksen alkaessa nähnyt heti verta. Tämän vuoksi hän kertoi ajatelleensa, että kyseessä olisi vain jonkinlainen lelumiekka.

Teon vakavuus paljastui vasta, kun hyökkääjän iskusta haavoittunut nainen oli päässyt pois luokkahuoneesta.

– Näin verta luokan lattialla ja kädessäni. Vasta silloin käsitin, että kyseessä on kuolemanvakava asia.

Osa oikeuskäsittelystä käydään suljetuin ovin ilman mediaa ja yleisöä asianomistajien terveystietojen suojelemiseksi.

Avauspäivänä paljastui teon suunnitelmallisuus, myös motiivista lisätietoa

Jutun käräjäoikeuskäsittelyn avajaispäivänä saatiin kuulla julkisuuteen ensimmäistä kertaa tietoja tekijän motiivista ja teon suunnitelmallisuudesta.

25-vuotias kuopiolaismies oli ajatellut aktiivisemmin koulusurmaa loppuvuodesta 2017 lähtien. Syyttäjän mukaan hän oli valmistellut iskua yli vuoden ajan. Hän oli hakeutunut Savon ammattiopistoon opiskelemaan, jotta voisi toteuttaa iskunsa.

Yksi motiivi oli “kostaa”, koska hän koki epäreiluksi sen, että muilla oli asiat paremmin. Hän tiesi kohdistavansa iskunsa viattomiin ihmisiin, mutta juuri sen hän ajatteli lisäävän kauhua ja tekojen sokkiarvoa.

Surmaajan tarkoitus oli menehtyä poliisin käden kautta eli toteuttaa niin sanottu laajennettu itsemurha.

Syytetty on myöntänyt murhan ja osan murhan yrityksistä.

Puolustuksen mukaan syytetty katuu nyt tekoaan. Puolustus vetoaa siihen, että syytetty oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen. Tämä tarkoittaa, että hänen kykynsä ymmärtää tekojensa luonnetta olisi heikentynyt.

Syytettyä kuullaan ensi maanantaina

Koulusurmakäräjille on varattu kaikkiaan kahdeksan päivää ja vajaat kaksi viikkoa.

Torstaina ja perjantaina on tarkoitus kuulla lisää hyökkääjän luokkatovereita jutun asianomistajina. Kuultavana on perjantaina myös vahtimestari, jota hyökkääjä yritti ampua ilmapistoolilla. Teko jäi yritykseksi, sillä pistoolin kaasusäiliötä ei ollut kierretty kunnolla paikalleen.

Hyökkääjän pysäyttäneiden poliisien kuuleminen on alustavasti ohjelmassa ensi maanantaina. Silloin on tarkoitus kuulla ensimmäistä kertaa myös itse syytettyä.

Jutun loppulausunnot on tarkoitus kuulla Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa ensi viikon torstaina.

Päivitys: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon lisättiin tietoa ja jonka rakennetta muokattiin julkaisun jälkeen.

Korjaus klo 14.40: Korjattu jutun kuvatekstistä käräjien aloituspäivä maanantaista tiistaiksi.

Korjaus klo 15:49: Murhan yrityksiä on syytteessä 20, ei 19 kuten aiemmin kerroimme.

Lue myös: