Hyppää sisältöön

Kiuruveden koulukuulemiset etenivät Luupuvedelle – kolme vuotta sitten valmistuneen koulun käyttöikä jäisi lakkautuksessa alle yhdeksään vuoteen

Luupuveden koulun lasten vanhemmat ihmettelevät päätöksenteon kiirettä.

Luupuveden kyläläisiä kuulemistilaisuudessa tiistai-iltana. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kiuruveden Luupuveden koululla järjestettiin tiistai-iltana kuulemistilaisuus koulun sulkemisaikeiden takia. Suunnitelma neljän kyläkoulun sulkemisesta tuli ilmi runsas viikko sitten.

Luupuveden koululla kyläläiset ihmettelivät päätöksenteon kiirettä, koska viiden vuoden päähän tehtäville päätöksille annetaan noin kuukausi aikaa, vaikka asiaa on valmisteltu yli vuosi.

– Viime vuonna laitettiin kyläyhdistys suuressa toivossa pystyyn että saataisiin elämää tänne kylälle. Nyt näyttää että elämä viedään muutaman vuoden kuluttua täältä pois, kertoo Luupuveden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Juha Niemi.

Kaupunki perustelee aikataulua sillä, että päätöksiä on tehtävä syksyllä, koska ne liittyvät ensi vuoden talousarvioon ja lähivuosien taloussuunnitelmaan, jota varten tarvitaan suunta johon lähdetään.

Niemen mukaan Luupuveden kylän aluetta on vaikea tarkkaan määritellä, mutta asukkaita on noin 300–500. Kylällä on lapsiperheitä ja koulussa riittää oppilaita.

Luupuveden kylällä hämmennystä lisää myös se, että koulu on uusi. Se on otettu käyttöön tammikuussa 2017. Jos se suljettaisiin vuoden 2025 syksyllä, tulisi koulun käyttöiäksi 8,5 vuotta.

Kiuruveden kaupungin perusopetuksen oppilaiden määrä vähenee väestöennusteen mukaan sadalla oppilaalla vuoteen 2025 mennessä. Samalla keskustaan on saatava uusia koulutiloja.

– Meillä on Kiuruveden keskustassa kolme vanhaa koulua, jotka ovat Nivan alakoulu sekä yläkoulu ja lukio, jotka ovat tulossa käyttöikänsä päähän. Siellä on se tarve uusille koulutiloille. Jos jatketaan tällä rakenteella, että meillä on neljä kyläkoulua, se tulee taloudellisesti haasteelliseksi, kertoo Kiuruveden sivistystoimen vastaava Katja Kajava.

Kiuruveden kyläkoulujen säilyttämiseksi perustettuun adressiin (siirryt toiseen palveluun) oli keskiviikkoaamuun mennessä kertynyt adressit.com -sivustolla 700 nimeä.

.
.