Satoja vuosia kestävä rakennusmateriaali kiinnostaa – puolankalaisen hirsiyrittäjän mukaan perikuntien taloja halutaan kunnostaa

Vaarojen Rakentajat Oy on kunnostanut tänä vuonna toistakymmentä hirsitaloa ympäri Suomen.

puurakennukset
stockhus under ombyggnad
Hirsitalo kestää 300 vuotta, pitkä ikä kiinnostaa kunnostajaa ja rakentajaa.Yle/Helena von Alfthan

Hirsirakentamisessa eletään nyt ennätyksellistä vuotta. Rantarakentaminen on kääntynyt kasvuun ja yhä useampi julkinen rakennus tehdään hirrestä. Vaikka ala näyttää selvinneen koronasta voittajana, vielä ei tiedetä, miten virus tulee vaikuttamaan hirsialan tulevaisuuteen.

Hirsitaloteollisuuden toimitusjohtaja Seppo Romppainen kuvailee kuluvaa vuotta monessa valmiudessa poikkeukselliseksi. Hirsirakentamisen kaupankäynti on sidottu taloudellisiin realiteetteihin.

– Toivottavasti talous pysyisi niin sanotusti jaloillaan tästä ajasta huolimatta. Sitä kautta hirsitalokaupan kasvulle ei ole mitään rajoja.

Puolankalainen Vaarojen Rakentajat Oy:n yrittäjä Veli-Matti Moilanen on myös huomannut, että ihmiset arvostavat hirttä. Yritys on tämän vuoden puolella kunnostanut vanhoja hirsirakennuksia.

– Kysyntää on ja juuri kunnostamiselle. Eli hirsiä vaihdetaan ja lattioita uusitaan nyt semmoisista hirsitaloista, joille vaikkapa perikunta ei ole osannut tehdä mitään, mutta nuorempi sukupolvi haluaa ne kunnostaa.

Moilanen laskee, että he ovat kunnostaneet tänä vuonna toistakymmentä hirsitaloa ympäri Suomen.

– Hirsitalo kestää helposti sen 300 vuotta, niin kyllä pitkä ikä kiinnostaa kunnostajaa ja rakentajaa, sanoo Moilanen.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.