Etelä-Karjalan yrittäjien odotukset tulevaisuudesta painuivat maan matalimpaan päähän – vaihtelu on suurta Lappeenrannan ja Imatran välillä

Etelä-Karjalassa pk-yrittäjien odotukset tulevaisuudesta ovat pudonneet kevääseen verrattuna niin voimakkaasti, että maakunta sijoittuu koko maan vertailussa häntäpäähän.

Etelä-Karjala
Maksupääte lähikuvassa.
Tuore pk-yritysbarometri kertoo, että monet Etelä-Karjalan pienet ja keskisuuret yrittäjät ovat tiukilla. Kuvituskuva.Nella Nuora / Yle

Etelä-Karjalassa yritysten talousnäkymät ovat romahtaneet kevääseen verrattuna.

Pienten ja keskisuurten yrittäjien tuoreen barometrin mukaan (siirryt toiseen palveluun) vain Lapissa yrittäjien odotukset tulevaisuudelle ovat Etelä-Karjalaa alempana.

Nopean romahduksen taustalla on koronavirustilanne.

Etelä-Karjalassa yrittäjien odotukset ovat pudonneet reilusti negatiivisen puolelle. Yleinen suhdannenäkymä laski Etelä-Karjalassa reilusti negatiivisen puolelle: saldoluku laski keväästä peräti 20 yksiköllä arvoon -15.

Vaihtelu maakunnan sisällä on kuitenkin suurta. Siinä missä tulevaisuudennäkymät ovat maan karuimmasta päästä erityisesti Lappeenrannan seudulla, Imatran seudulla yrittäjien odotukset ovat jopa maan keskiarvon positiivisemmalla puolella.

Jopa yli puolella Etelä-Karjalan yrityksistä on ollut tarvetta hakea rahoitusta viimeisen 12 kuukauden aikana. Lähes puolet rahoitusta hakeneista yrityksistä on hakenut rahoitusta käyttöpääomaksi suhdanteista ja kireästä taloudellisesta tilanteesta johtuen. Luku on on valtakunnallista tasoa korkeampi.

Sen sijaan investointeihin haetun rahoituksen määrä on Etelä-Karjalassa valtakunnallista tasoa matalampi.

Etelä-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Jami Holtari kertoo, että tiukasta tilanteesta huolimatta paikalliset yritykset pyrkivät huolehtimaan henkilökunnastaan ja sinnittelevät heikon taloustilanteen yli pitämällä kiinni henkilöstöstään.

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö julkistavat kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, josta käy ilmi, mitä pienet ja keskisuuret yritykset odottavat tulevalta 12 kuukaudelta. Tällä kertaa kyselyyn vastasivat 5100 yrityksen edustajat.