1. yle.fi
  2. Uutiset

Uutissivusto: Valko-Venäjällä katosi jälleen näkyvä oppositiohahmo

Maksim Znakin katoamisen jälkeen näkyvistä oppositiohahmoista maan sisällä on vapaana enää kirjallisuuden nobelisti.

Valko-Venäjä
Maksim Znak, Valko-Venäjä
Maksim Znak on opposition koordinaationeuvoston puheenjohtajiston jäsen.Tatyana Zenkovich / EPA

Valko-Venäjällä opposition koordinaationeuvoston jäsen Maksim Znak on kadonnut tänä aamuna, kertoo riippumaton uutissivusto Tut.by (siirryt toiseen palveluun). Hänellä piti olla aamulla etäkokous kollegoidensa kanssa Zoomissa, johon Znak ei kuitenkaan ilmestynyt.

Ennen katoamista Znak ehti lähettää viestin, jonka mukaan joku näytti tulleen opposition toimitiloihin. Viestissä oli myös sana "maskeja", minkä arveltiin viittaavan naamioituneisiin poliiseihin. Tämän viestin jälkeen Znakiin ei enää saatu yhteyttä.

Oppositioneuvoston aktiivisista jäsenistä on ollut Maryia Kalesnikavan kiinnioton jälkeen vapaana Valko-Venäjällä enää Znak ja Nobel-palkittu kirjailija Svetlana Aleksijevitš. Heistä viimeksi mainitun on kerrottu sairastelevan.

Kalesnikava on toistaiseksi tuntemattomassa paikassa sen jälkeen kun hänet pidätettiin Valko-Venäjän ja Ukraina rajalla aikaisin eilen.

Valko-Venäjän rajavartiosto väitti Kalesnikavan yrittäneen rajan yli Ukrainaan. Hänen mukanaan matkustaneet muut opposition jäsenet sekä Ukrainan viranomaiset kuitenkin vahvistivat Kalesnikavan repineen passinsa rajalla ja palanneen väkisin kotimaansa puolelle.

Lue lisää:

Valko-Venäjän opposition viimeinen maassa oleva naisjohtaja kaapattiin tuntemattomaan autoon

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Maryia Kalesnikava yritettiin muiluttaa väkisin Ukrainaan – Repi passinsa ja on nyt tiettävästi KGB:n kiinni ottamana

Lukašenka Venäjän medialle: Olen saattanut jatkaa presidenttinä hieman liian kauan, mutten eroa

Lue seuraavaksi