Hyppää sisältöön

Soinin Vuorenmaan rinneyrittäjä sai vankeustuomion törkeästä petoksesta

Helsingin hovioikeus antoi tuomionsa jutussa, joka koskee törkeää petosta. Hovioikeuden mukaan yrittäjä lavasti vesivahingon.

Tuomio annettiin Helsingin hovioikeudessa. Kuva: Samu Takala / Yle

Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevan Soinin Vuorenmaalla rinnetoimintaa pyörittävä Jorma Leppäniemi on tuomittu vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä vakuutuspetoksesta. Syyte liittyy hänen aikaisempaan liiketoimintaansa Etelä-Suomessa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli tuominnut hänet vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen, joten hovioikeus lievensi rangaistusta. Helsingin hovioikeus myös hylkäsi osan syytteestä vanhentuneena, kuten Itä-Uudenmaan käräjäoikeuskin.

Käräjäoikeuden tuomitsemaa vahingonkorvausta alennettiin myös. Vastaaja tuomittiin maksamaan Pohjola Vakuutukselle runsaat 93 000 euroa vahingonkorvauksia.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden antamasta tuomiosta olivat valittaneet vastaaja ja hänen asianajajansa. Hovioikeus piti totena sitä, että vastaaja oli lavastanut vesivahingon ja laskuttanut perusteettomasti vakuutusyhtiötä. Kustannusosakeyhtiö Perhemediat Oy oli saanut yli 239 000 euroa vakuutuskorvauksia. Rikos tapahtui vuonna 2011 Loviisassa.

Leppäniemi kiistelee parhaillaan myös Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevan Soinin kunnan kanssa. Hän on pyörittänyt siellä laskettelukeskus Vuorenmaata vuoden verran. Useampi riita-asia odottaa käsittelyä Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Niissä yrittäjä vaatii kunnalta mittavia korvauksia.

Jorma Leppäniemi Soinissa talvella 2020. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Leppäniemi on aiemminkin tuomittu petosrikoksista. Helsingin käräjäoikeus antoi vuonna 2013 kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen petoksesta ja neljästä törkeästä petoksesta. Myös vuonna 2016 Helsingin käräjäoikeus antoi kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen petoksesta ja petoksen yrityksistä.

Lue lisää: Ilo uudesta rinneyrittäjästä oli lyhyt pienessä Soinin kunnassa – petoksista tuomitun yrittäjän kanssa roihahti ilmiriita hetkessä

Riita Soinin laskettelukeskuksessa syvenee – kunta haluaa irti sopimuksesta, yrittäjä uhkaa miljoonakorvauksilla