Danske Bank ennustaa Suomen talouden ottavan vähemmän siipeensä tänä vuonna, mutta tummat pilvet kasautuvat ensi vuodelle

Työttömyysprosentin pankki ennustaa kohoavan 8,2 prosenttiin ja pysyvän samalla tasolla myös ensi vuonna.

Suomen talous
Hietalahden telakka
Ensi vuoden kasvu näyttää aiempaa heikommalta, sillä Suomen elpyminen riippuu paljolti kansainvälisen kysynnän jälleenheräämisestä.Henrietta Hassinen / Yle

Danske Bankin mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna aiemmin ennakoitua vähemmän. Pankin suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna 4,5 prosenttia, kun kesäkuussa ennuste oli 5,5 prosenttia.

Pankin mukaan Suomen talous onkin toipunut koronakeväästä jopa ennakoitua vahvemmin ja pelättyä pienemmin vaurioin. Sen sijaan ensi vuoden näkymät ovat Danskella synkentyneet edellisestä ennusteesta. Talouden uskotaan kasvavan ensi vuonna 2,5 prosenttia, kun vielä aiemmassa ennusteessa uskottiin prosenttiyksikön vauhdikkaampaan kasvuun.

Kasvu näyttää aiempaa heikommalta, sillä Suomen elpyminen riippuu paljolti kansainvälisen kysynnän jälleenheräämisestä.

– Suomen talouden tiputus jäi keväällä maltilliseksi, mutta kääntöpuolena on se, ettei ole myöskään muodostunut suuremmin patoutunutta kysyntää, joka nyt purkautuisi. Samalla useat kansainvälisen talouden mittarit kertovat talouden elpymistahdin jo hidastuneen monessa maassa, ja kysynnän heikkous heijastuu väistämättä myös Suomeen, Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist sanoo tiedotteessa.

Työttömyysprosentin pankki ennustaa kohoavan 8,2 prosenttiin ja pysyvän samalla tasolla myös ensi vuonna.

Danske ennakoi koronaviruksen olevan pitkään jatkuva vitsaus koko maailmantaloudelle, mutta olettaa, että kevään rajoitustoimia maltillisemmat keinot riittävät jatkossa pitämään pandemian aisoissa. Maailmantalouden muita epävarmuustekijöitä ovat brexitiin liittyvät kauppasopimusneuvottelut sekä Kiinan ja Yhdysvaltain kauppapolitiikan suunta etenkin Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen.