Vanha koulukaveri Vexi Salmesta: "Ajatus kulki välillä niin kovaa, ettei puheesta saanut selvää" – näin hämäläiset muistelevat Salmea

Muistojen keruun myötä löytyi myös harvinainen aarre: Salmen piirtämä luokkakronikka vuodelta 1961.

Vexi Salmi
Vexi Salmi vuonna 2007
Vexi Salmi tunnettiin myös suurena taiteen ystävänä. Kuva on vuodelta 2007.Markku Ojala / AOP

Pyysimme tavallisia hämäläisiä muistelemaan kohtaamisiaan eilen menehtyneen sanoittajamestari Vexi Salmen kanssa. Saimme puheluita ja viestejä radiolähetyksiin ja kommentteja Facebook-sivullemme sekä Salmesta kertovan artikkelin yhteydessä.

Yhteydenotoista paistaa, että Vexi Salmi oli hyvä keskustelija, sivistynyt, poikkeuksellisen taitava työssään ja kaiken kaikkiaan hieno ihminen.

– Vexi oli ihan poikkeuksellinen kaikenaikaa. Velmu, jolla kulki ajatus joskus niin kovalla vauhdilla, ettei hänen puheestaan aina saanut selvää, muistelee Ensio Koliseva, luokkakaveri Hämeenlinnan lyseosta.

Koliseva oli velmu itsekin.

– Taisi olla neljäs luokka, kun saimme jostain syystä päähämme, että katsotaan kumpi lentää ensimmäisenä ulos uskonnon tunnilta. Kyllähän siinä niin kävi, että molemmat lennettiin. Olikohan se minuutti tai kaksi, kun oltiin luokasta ulkona.

Koliseva kertoo, että jo kouluaikoina Salmi oli kova piirtämään ja kirjoittamaan.

Vexi Salmen luokkakaveri Ensio Koliseva esittelee Salmen koululaisena piirtämää kronikkaa
Ensio Koliseva löysi kätköistään Vexi Salmen piirtämän luokkakronikan. Vuonna 1961 valmistuneen kronikan kannessa on Salmen omakuva.Harri Oksanen / Yle

– Kun saimme viidennen luokan päätökseen, hän teki luokastamme kronikan. Kaikki opettajat eivät karikatyyrisistä piirroksista pitäneet, mutta suurin osa piti, Koliseva sanoo.

Kyseinen kronikka on Kolisevalla vielä tallessa vuosikymmenten jälkeen.

Koliseva muistaa Salmen olleen myös kova urheilumies.

– Kun hypättiin korkeutta, niin jäin kateellisena kyllä katsomaan Vexin kierähdystyyliä.

Hittiveikkaukset osuivat oikeaan

Aikanaan autokuskina musiikkialan yrityksessä työskennellyt loppilainen Kalevi kertoo, että hänen työtehtäviinsä kuului usein musiikkikuriirina toimiminen.

– Vein levyjä ja kasetteja Vexille. Hän antoi niitä minulle kuunneltavaksi ja kysyi, että tuleeko häistä hittejä. Aika usein osuin oikeaan, Kalevi muistelee.

Suuri yleisö muistaa Salmen luonnolliseti työstään musiikin parissa, mutta moni hämeenlinnalainen myös taideasiantuntijana.

Irmeliksi esittäytyvä rouva vaikuttui Salmen tiedoista.

– Me tutustuimme häneen taidenäyttelyssä Hämeenlinnassa. Siellä oli esillä toisen maailmansodan aikaista taidetta. Vexi Salmi esitteli teoksia, ja hänellä oli todella kova asiantuntemus.

Lämmin kiitos suurelle sanataiteilijalle

Satunnaisista kohtaamisista Salmen kanssa turuilla ja toreilla on jäänyt monelle lämpimät muistot.

– Kiitos Vexi sanoituksistasi ja elämäntyöstäsi. Toukokuussa 1997 satuttiin samaan pöytään Tallinnan-laivan ruuhkaisessa baarissa sinun ja Katrin kanssa. Keskusteltiin tuopillisen äärellä tunti pari niitä ja näitä päivän asioista ja elämästä laajemmaltikin. Sain Katrilta myöhemmin postitse Kate Atkinsonin kirjan saateviestillä. Kaunis muisto tuosta tapaamisesta jäi, kirjoittaa nimimerkki Satunnainen havainnoitsija.

– Goodmanin kokkareilla sain jutella hänen kanssaan Irwinistä, elämästä ja Heinolasta. Mieleeni on syöpynyt tuokio hienon ihmisen kanssa, muistelee Matti Kirves.

Voit keskustella aiheesta torstaihin klo 23:een asti.

Lue myös: Vexi Salmen synnyinkaupungissa surraan sanoittajalegendan poismenoa – Kiekkopomo: "Vexi soitti öisin ja eli tunteella jääkiekkoa teksti-tv:n kautta."

Läheiset muistelevat Vexi Salmen tolkutonta työtahtia: Kassu Halosen faksi lauloi aamuseitsemästä alkaen

Kassu Halonen muistelee ystäväänsä Vexi Salmea – tekivät yhdessä kymmenen kappaletta päivässä, joskus enemmänkin: "Tekeminen oli luotisuoraa"