1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Savon pienten ja keskisuurten yritysten suhdannenäkymät ovat laskeneet

Panostukset yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi ovat kuitenkin kasvaneet.

pienet ja keskisuuret yritykset
Kypärä levyjen päällä
Koronakriisi on heikentänyt suhdannenäkymiä. Kuvituskuva.Toni Pitkänen / Yle

Pohjoissavolaisten pienten ja keskisuurten yritysten suhdannenäkymät ovat laskeneet viime helmikuusta. Saldoluku laski helmikuuhun verrattuna 18 yksikköä ja on nyt -11.

Keväällä saldoluku oli vielä seitsemän yksikköä plussan puolella. Lasku on ollut suhteessa samanlaista valtakunnan suhdanteisiin verrattuna.

Luvut ovat peräisin valtakunnallisesta Suomen Yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä barometrista.

Odotukset liikevaihdon kehityksestä laskivat merkittävästi. Ennen koronakriisiä helmikuussa liikevaihdon kehittymistä pidettiin muuta maata myönteisempänä. Saldoluku putosi 33 yksikköä ja on nyt miinus kuusi.

Muutos on voimakas, mutta Savon yrittäjien mukaan ei kuitenkaan yllätys. Toimialojen välillä on kuitenkin eroja ja on myös yrityksiä, jotka ovat selviytyneet korona-ajasta suhteellisen hyvin.

Pääosin heikentyneistä näkymistä huolimatta yritysten arviot innovaatioiden ja tuotteiden kehittämisestä ovat myönteisiä, mikä kertoo sitoutumisesta tuotekehitykseen sekä yritysten aktiiviseen kehittämiseen.

Kevään barometrin jälkeen yhä useammalla yrityksellä on ollut tarvetta hankkia ulkopuolista rahoitusta. Rahoituksen saantiin koronakriisi ei näytä vaikuttaneen.

Lue seuraavaksi