Ravintolaan ja museotiloihin on satanut sisään jo 10 vuotta – sovittelukaan ei tuonut ratkaisua palkitun Suomen merimuseon kattokiistaan

Kattokiistaan hierottiin sopua käräjäoikeudessa tiistaina.

Merikeskus Vellamo
merikeskus vellamo Kotkassa
Merikeskus Vellamossa toimivat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Merivartiomuseo.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Vuosikausia kestänyt kiista Merikeskus Vellamon vuotavasta katosta jatkuu Kotkassa.

Kotkan kaupunki ja rakennusyhtiö YIT hakivat kiistaan sopua Kymenlaakson käräjäoikeudessa pidetyssä sovitteluistunnossa tiistaina.

Ratkaisuun ei kuitenkaan päästy, kertovat Kotkan kaupungin kansliapäällikkö Marianna Ruonala ja YIT:n johtaja Jussi Niiranen.

– Asia palaa normaaliin käräjäoikeuskäsittelyyn. Toki sovinto on mahdollinen ihan niin pitkään kuin asia on vireillä siellä, mutta ei se eilisissä neuvotteluissa vielä ratkennut, Ruonala sanoo.

Kotkan kaupunki vaatii YIT:ltä runsaan neljän miljoonan euron vahingonkorvauksia vuotavan katon vuoksi.

Osapuolet eivät kommentoi keskeneräistä asiaa tarkemmin.

merikeskus vellamo Kotkassa
Merikeskus Vellamon ongelmat liittyvät kävelyluiskaan, joka on rakennetyypiltään käännetty katto.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Vettä tihkuu sisälle

Merikeskus Vellamon rakennus valmistui Kotkan Kantasatamaan vuonna 2008. Sen rakensi rakennusyhtiö Lemminkäisen tytäryhtiö Lemcon. Sittemmin Lemminkäinen on yhdistynyt YIT:n kanssa ja YIT:stä on tullut kiistan osapuoli.

Rakennuksen katto on vuotanut lähes alusta asti. Vettä tihkuu sateella ainakin kattoluistan alla olevaan kylmään tilaan, toisessa kerroksessa sijaitsevaan ravintolaan ja museoesineiden konservointitilaan.

Aiemmin urakoitsija korjaili kattoa toistuvasti Kotkan kaupungin vaatimuksesta, mutta vuodot vain jatkuivat. Vuoden 2017 jälkeen rakennusyhtiö kieltäytyi tekemästä enää lisää korjauksia.

Nyt katon korjaaminen odottaa siihen liittyvän oikeuskiistan ratkaisua.

– Sanotaan näin, että riskit on minimoitu. Akuuttia hätää ei ole, tekninen isännöitsijä Mika Jokimies Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:stä sanoi Ylelle tammikuussa.

Lue myös:

Valtava museorakennus joutui erikoiseen pattitilanteeseen – katto on vuotanut jo yli 10 vuotta, eikä mitään voida tehdä

Suomen merimuseon katto on vuotanut vuosikausia – Kotka vaatii rakentajalta yli neljän miljoonan euron korvauksia