Kouvola alkaa selvittää, miksi kaupungin jätevesistä löytyi koronavirusta – viimeisin tartunta todettu kesäkuussa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronavirusta löytyi Kouvolan jätevesistä elokuun lopussa.

Kouvolan jätevesistä löytyi koronavirusta elokuun lopussa. Kuvituskuva. Kuva: Mostphotos

Kouvolassa aletaan selvittää, miksi kaupungin jätevesistä on löytynyt koronavirusta, vaikkei alueella ole todettu yhtään tartuntaa kesäkuun jälkeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi tiistaina, että Kouvolan jätevesistä on löytynyt koronavirusta elokuun lopussa tehdyissä mittauksissa.

Kaupunki alkaa selvittää asiaa yhdessä Kouvolan Veden kanssa. Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén kertoo, että asiasta on sovittu palaveri vesiyhtiön kanssa torstaiksi.

– Tähän ei ole toistaiseksi löytynyt mitään virallista selitystä, enkä tiedä, löydämmekö mekään mitään aukotonta selitystä tähän asiaan, Franzén toteaa.

Hän arvioi, että koronaviruksen löytyminen jätevedestä on monen asian summa.

– Voi olla, että alueella on ihmisiä, jotka sairastavat koronaa hyvin lieväoireisena tai oireettomana. Voi myös olla, että täällä liikkuu ihmisiä, jotka käyvät tällä alueella ja testauttavat itsensä jossain muualla positiiviseksi.

Tauti voi kulkeutua matkailijoiden mukana

Turvallisuuspäällikkö Johanna Franzenin mukaan tilanne on nyt erilainen kuin viime keväänä, jolloin kaikki tilaisuudet oli peruttu ja ihmisten liikkumista oli rajoitettu. Nyt suomalaiset liikkuvat paljon enemmän.

– Meillä käy paljon mökkiläisiä ja vapaa-ajan matkustajia tällä alueella, ja erilaisia tapahtumia järjestetään. Yleisesti ihmisten liikkuminen on lisääntynyt viime kevääseen verrattuna. Arvelen, että sen takia koronavirusta näkyy jätevesissä myös sellaisilla alueilla, joissa varsinaisesti alueen väestöllä ei sitä ole todettu.

Franzén pitää mahdollisena, että Kouvolassa on ihmisiä, jotka kantavat tietämättään koronavirusta. Hän ei kuitenkaan usko, että kaupungin alueella olisi merkittävästi sellaista väestöä, joka sairastaisi koronaviruksen aiheuttamaa tautia salassa hakeutumatta koronavirustesteihin.

– Kyllä meillä valtava määrä testejä koko ajan tehdään, Johanna Franzén sanoo.

Koko Kymenlaaksossa on tehty tähän mennessä yli 13 000 koronavirustestiä. Esimerkiksi viime viikon aikana näytteitä oli tutkittu liki 1 460 kappaletta.

Kymenlaaksossa on todettu tähän mennessä yhteensä 60 koronavirustartuntaa.

Kaikki koronavirusta koskevat uutiset Kymenlaaksosta löydät täältä.