Etelä-Savon yrittäjät eivät odota konkurssiaaltoa – investointeja ei kuitenkaan suunnitella

Erityisesti Pieksämäen seudulla yrityksillä on myönteisiä odotuksia lähitulevaisuudesta.

pienet ja keskisuuret yritykset
Älä tule ravintolaan, jos sinulla on koronaoireita -kyltti ravintola Sohvin ovessa Jyväskylässä.
Esimerkiksi palvelu- ja ravintola-alat ovat pidempään olleen vaikeuksissa koronatilanteen vuoksi. Kuvituskuva.Simo Pitkänen / Yle

Pienille ja keskisuurille yrityksille tehdyn yritysbarometrin mukaan Etelä-Savon pk-yritykset eivät odota konkurssiaaltoa. Vain prosentti kyselyyn vastanneista näkee, että yrityksellä on edessä konkurssi. Noin joka kolmas yritys kuitenkin vastaa, ettei kriisin vaikutukset ole vielä täysin tiedossa ja tämä epävarmuus korostuu etenkin Savonlinnan seudun yritysten vastauksissa. Etelä-Savossa kyselyyn vastasi 107 yrittäjää.

Muusta Suomesta poiketen Etelä-Savon yritykset eivät ennakoi kannattavuudelle sellaista romahdusta kuin koko maassa keskimäärin.

– Koronan isku Etelä-Savoon ja sen vaikutukset tulevaisuudelle eivät näyttäisi olevan yhtä voimakkaita kuin naapurimaakunnissa tai maanlaajuisesti. Yritysten monialaisuus, monipuolinen yritysrakenne ja heikompi riippuvuus viennistä ovat todennäköisesti suojanneet aluetta myös korona-aikana, kertoo Etelä-Savon yrittäjien aluejohtaja Niina Kuuva.

Kesän matkailijat ja vapaa-ajan asukkaat paikkasivat ostovoimaa. Tilanne ei silti ole hyvä, sillä kyselyn mukaan etenkin investointinäkymät ovat alueella erittäin heikot.

Tilanne nähdään niukasti positiivisena

Vaikka talous on supistunut ja tulevaisuuden näkymät muuttuneet poikkeuksellisen epävarmoiksi, pienet ja keskisuuret yritykset Etelä-Savossa näkevät työllisyyskehityksen vielä niukasti positiivisena.

Erityisesti Pieksämäen seudun yrityksillä on myönteiset odotukset sekä liikevaihdon, kannattavuuden, henkilökunnan määrän että investointien kehityksestä. Pieksämäen seudun yrittäjien myönteinen tulevaisuusnäkymä oli havaittavissa jo alkuvuoden kyselyssä.

Selkeästi negatiivisimmat odotukset ovat Savonlinnan seudun yrityksillä.

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö julkistavat kaksi kertaa vuodessa pk-yritysbarometrin, josta käy ilmi, mitä pienet ja keskisuuret yritykset odottavat tulevalta 12 kuukaudelta.

Edellinen Pk-yritysbarometri julkaistiin noin kuukautta ennen ensimmäisiä koronarajoituksia ja epidemian alkua.