Luonnonkiviteollisuuden etujärjestö kritisoi Turun päätöstä hankkia torille kiinalaista kiveä

Turun kaupunkiympäristölautakunta päätti eilen että kauppatorin kivet hankitaan suomalaisilta yrityksiltä, jotka hankkivat materiaalin Kiinasta.

Turku
åbo centrum torgparkeringsbygge
Kauppatorin työmaa elokuussa 2020.Arash Matin / Yle

Suomalaista luonnonkiviteollisuutta edustava Kivi ry kritisoi Turun kaupunkia ulkomaisen kiven hankinnasta kauppatorin pintamateriaaliksi ja ajoratojen reunakiveksi.

Kritiikki kohdistuu erityisesti aiheutuvaan hiilijalanjälkeen. Etujärjestö kertoo selvittäneensä materiaalin hiilijalanjäljen olevan noin nelinkertainen kotimaiseen kiveen verrattuna.

Tarjouskilpailu tehtiin hintaperusteisesti ja kilpailutukseen osallistui myös yrityksiä, jotka tarjoavat kotimaista luonnokiveä, mutta tarjoukset eivät olleet kilpailukykyisiä.

Kivi ry:n toiminnanjohtaja Sini Laine kertoo että nykyään hankintoja olisi mahdollista tehdä myös ilmastoperusteisesti, hintakilpailun ohella.

– Ympäristöministeriön vihreän hankinnan opas antaa esimerkkejä siitä, miten kaupunkien ilmastotavoitteita voidaan edistää hankintojen kautta.

Laineen mukaan Suomessa on silti edelleen melko yleistä, että hankinnoissa ilmastokriteereitä ei aseteta osaksi tarjouspyyntöä.

Turku on kertonut laativansa laskelman kivien hankinnan hiilijalanjäljestä. Laskelman pohjalta on tarkoitus päättää mahdollisista kompensaatiotoimista.

Turun uudella kauppatorilla on määrä käyttää osittain vanhaa kauppatorin kiveä sekä uutta, nyt hankittavaa kiveä. Hankinnan hinta on noin 1,25 miljoonaa euroa.

Lisää aiheesta:

Turun kauppatorin uudet kivet tulevat Kiinasta – kiveyksen toimittavat loimaalainen ja askolalainen yritys