1. yle.fi
  2. Uutiset

Oppositio ahtaalla Valko-Venäjällä: Nobelisti Svetlana Aleksijevitšin kotiin yritettiin tunkeutua – Maryja Kalesnikava tutkintavankeudessa

Nobel-kirjailija Aleksijevitš ainoa opposition johtoelimeen kuuluva, jota ei ole vangittu tai karkotettu.

Valko-Venäjä
Svetlana Aleksijevitš kirjailija Valko-Venäjä 2016
Svetlana Aleksijevitš on arvostellut ValkoVenäjän nykyjohtoa.Keith Morris / AOP

Valkovenäläisen kirjailijan Svetlana Aleksijevitšin kotiin on ilmeisesti yritetty tunkeutua. 72-vuotias ja heikkokuntoinen Nobel-palkittu kirjailija on arvostellut maansa johtoa kovin sanoin.

Kirjailija on kertonut saavansa soittoja tuntemattomista numeroista ja jonkun yrittävän murtaa hänen oveaan. Hän on kutsunut paikalle toimittajia.

Ylen saaman tiedon mukaan ovella olleet henkilöt poistuivat toimittajien saavuttua paikalle.

Sananvapausjärjestö Penin sivuilla (siirryt toiseen palveluun) tänään julkaistussa viestissä kirjailija kertoo rakastavansa maataan ja olevansa siitä ylpeä. Viesti päättyy toteamukseen, että ovella on taas joku soittamassa kelloa.

Aleksijevitš vakuuttaa, ettei tarkoituksena ole kaapata valtaa, vaan estää maan jakautuminen. Hän sanoo, etteivät pidätykset lopeta mielenosoituksia nykyisiä valtaapitäviä vastaan.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde julkaisi Twitter-tilillään kuvan, jossa eurooppalaiset diplomaatit ovat vierailulla osoittamassa tukeaan Aleksijevitšille.

Naamioituneet miehet liikkeellä

Valko-Venäjällä opposition koordinaationeuvoston jäsen Maksim Znak katosi aiemmin tänä aamuna, kertoo riippumaton uutissivusto Tut.by. Hänellä piti olla aamulla etäkokous kollegoidensa kanssa Zoomissa, johon Znak ei kuitenkaan ilmestynyt.

Ennen katoamista Znak ehti lähettää viestin, jonka mukaan joku näytti tulleen opposition toimitiloihin.

Presidenttiehdokkaaksi pyrkineen Viktar Babarykan lehdistöpalvelu kertoi silminnäkijän nähneen, kuinka naamioituneet siviiliasuissa liikkuneet miehet johdattivat Znakia kadulla lähellä tämän toimistoa. Sosiaalisessa mediassa leviää myös kuva, jonka kerrotaan esittävän tilannetta.

Myöhemmin keskiviikkona Valko-Venäjän tutkintakomitea ilmoitti, että sekä Znak että toinen opposition johtohahmo Maryja Kalesnikava ovat tutkintavankeudessa. Valko-Venäjän valtiollinen uutistoimisto BelTA kertoo (siirryt toiseen palveluun), että tutkinta koskee rikoslain 361. pykälää eli molempia epäillään kehotuksista vallankaappaukseen.

Znak ja Aleksijevitš kuuluvat seitsenhenkiseen opposition koordinaationeuvostoon, jonka muut jäsenet on joko pidätetty tai pakotettu lähtemään maasta.

Elokuun lopussa Valko-Venäjän viranomaiset kuulivat Aleksijevitšia epäiltynä "laittoman järjestön perustamisesta", mutta hän kieltäytyi vastaamasta näiden kysymyksiin.

Hallinto yrittää osoittaa: Ei ole neuvottelukumppania

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau katsoo, että Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallinnolla on selvä pyrkimys: Hallinto yrittää esittää, että ei ole ketään, jonka kanssa se voisi käydä vuoropuhelua.

Hallinto pakottaa oppositiojohtajat maanpakoon tai pidättää heidät luodakseen kuvaa, että opposition perustamalla koordinaationeuvostolla ei ole oikeutusta ja että se toimii ulkomailla.

– On symbolista, että tämä tapahtuu juuri ennen kuin Lukašenka menee vierailulle Kremliin, Nizhnikau sanoo.

Lukašenka on protestien keskellä hakenut tukea Venäjän johdolta. Hän tapaa maanantaina virkaveljensä Vladimir Putinin Moskovassa.

– He voivat antaa lausunnon, että kansallinen vuoropuhelu on tarpeen mutta ei minkään ulkomailla olevan koordinaationeuvoston kanssa.

Pidätykset eivät lopeta protesteja

Nizhnikau arvioi, että oppositiojohtajien pidätykset eivät sinällään vaikuta merkittävästi protestien dynamiikkaan.

Koordinaationeuvostolla on symbolista merkitystä mutta se ei johda protesteja.

Protestiliikehdinnällä ei ole varsinaisia johtajia kansallisella tasolla. Ihmiset järjestäytyvät mielenilmauksiin esimerkiksi asuinalueillaan, yliopistojen ryhmissä ja urheilujärjestöissä.

– Ei ole kansallista johtoa mutta on paljon ruohonjuuritason johtajia, Nizhnikau sanoo.

Viranomaiset seuraavat tarkasti, ketkä ovat nousemassa merkittäviin rooleihin liikehdinnässä, ja ottavat heidät nopeasti maalitauluikseen.

Näin kävi esimerkiksi Maryja Kalesnikavan tapauksessa. Lukašenkan hallinto piti häntä ensin poliittisesti merkityksettömänä muusikkona, mutta suhtautuminen muuttui, kun Kalesnikava alkoi nousta näkyväksi hahmoksi mielenosoituksissa.

– Hän alkoi saada ihmisten kunnioitusta kentällä, koska hän on rohkea, peloton ja johdonmukainen. Siksi hänet otettiin kohteeksi, Ryhor Nizhnikau Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.

Maryja Kalesnikava lähikuvassa. Hän koskettaa oikealla kädellään kulmakarvaansa.
Maryja Kalesnikava lehdistötilaisuudessa 24. elokuuta.Tatyana Zenkovich / EPA

Kalesnikavaa syytetään vallankaappauksen lietsomisesta

Naamioidut miehet sieppasivat Kalesnikavan autoon maanantaina. Hänet yritettiin ilmeisesti muiluttaa Ukrainaan.

Kalesnikavan kerrotaan repineen rajalla passinsa maastaviemisen estämiseksi, minkä jälkeen Valko-Venäjän viranomaiset pidättivät hänet virallisesti.

Kalesnikava on nyt esitutkintavankeudessa pääkaupungissa Minskissä, kertoo uutissivusto TUT.by (siirryt toiseen palveluun). Kalesnikavan asianajaja on päässyt tapaamaan asiakastaan esitutkintavankilassa numero 1 Volodarskin kadulla.

Asianajaja kertoo, että oppositioaktivistia syytetään julkisista kehotuksista vallankaappaukseen eli perustuslaillisen järjestykseen väkivaltaiseen kumoamiseen.

Lue myös:

Uutissivusto: Valko-Venäjällä katosi jälleen näkyvä oppositiohahmo

Lukašenka Venäjän medialle: Olen saattanut jatkaa presidenttinä hieman liian kauan, mutten eroa

Valko-Venäjän poliisi hajotti mielenosoituksen Minskissä – Nobel-palkittua kirjailijaa kuulusteltiin osallisuudestaan oppositioneuvostoon

Lue seuraavaksi