Hyppää sisältöön

"Kiinan ihmisoikeusloukkaukset vaikuttavat meihin kaikkiin " – yli 300 järjestöä eri puolilta maailmaa vaatii mekanismia puuttua Kiinan rikkomuksiin

Kiinan suhtautuminen kritiikiin on perustavanlaatuinen uhka ihmisoikeuksille, sanovat järjestöt yli 60 maasta.

Mielenosoittajan naamari uiguurien ja heidän tukijoidensa protestissa Amsterdamissa joulukuussa 2019. Kuva: Remko de Vaal / EPA

Sadat kansalaisjärjestöt yli 60 maasta vaativat avoimessa kirjeessään YK:ta luomaan riippumattoman mekanismin, jolla voidaan puuttua Kiinan laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin.

Allekirjoittajat Afrikasta Eurooppaan ja Aasiasta Amerikkaan huomauttavat, etteivät Kiinan ihmisoikeusrikkomukset vaikuta vain maan sisällä, vaan niillä on maailmanlaajuisia vaikutuksia.

Kiina rikkoo ihmisoikeuksia Hongkongissa, Tiibetissä ja Xinjiangin uiguurialueella. Lisäksi se tukahduttaa koronapandemiaan liittyvää tiedonvälitystä sekä puuttuu ihmisoikeusaktivistien, toimittajien, juristien ja hallituksen arvostelijoiden toimintaan koko maassa.

Lue lisää uiguurien kohtelusta:

Avoimen kirjeen allekirjoittajat ovat huolissaan myös Kiinan ihmisoikeusloukkausten vaikutuksista muualla maailmassa. Kiina on ottanut maalitaulukseen ihmisoikeuksien puolustajia ulkomailla, tukahduttanut akateemista vapautta eri puolilla maailmaa, sensuroinut internetiä ja syyllistynyt digitaaliseen vakoiluun, sanovat järjestöt.

Mellakkapoliisit pidättämässä demokratiamielenosoitukseen osallistunutta nuorukaista Hongongin teknillisen yliopiston ulkopuolella marraskuussa 2019. Kuva: Fazry Ismail / EPA

"Kiinan suhtautuminen uhka ihmisoikeuksille"

Kiinan suhtautumista yrityksiin puuttua ihmisoikeusloukkauksiinsa järjestöt pitävät perustavanlaatuisena uhkana ihmisoikeuksille.

Ne huomauttavat, että Kiina on tyrmännyt kehotukset ihmisoikeuksien noudattamisesta sopimattomina kommentteina, jotka puuttuvat Kiinan suvereenisuuteen.

Järjestöjen mukaan Kiina vastustaa myös YK:n ihmisoikeusneuvostossa pyrkimyksiä puuttua vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin maailmassa.

– Maa, joka yrittää asettua silmälläpidon yläpuolelle, on perustavanlaatuinen uhka ihmisoikeuksille. Se, että poikkeuksellinen maailmanvalta Kiina odottaa tällaista kohtelua, vaikuttaa meihin kaikkiin, allekirjoittajajärjestöt sanovat.

Lue myös:

Ne kehottavat YK:n ihmisoikeusneuvostoa perustamaan riippumattoman mekanismin tarkkailemaan Kiinan ihmisoikeustilannetta sekä analysoimaan ja raportoimaan siitä. Muiden maiden ja YK-elimien pitäisi myös kaikessa kanssakäymisessään Kiinan kanssa vaatia ihmisoikeuksien noudattamista.

– Minkään valtion ei pitäisi olla lain yläpuolella, järjestöt päättävät avoimen kirjeensä.

Aiheesta aiemmin: