1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Kiinan ihmisoikeusloukkaukset vaikuttavat meihin kaikkiin " – yli 300 järjestöä eri puolilta maailmaa vaatii mekanismia puuttua Kiinan rikkomuksiin

Kiinan suhtautuminen kritiikiin on perustavanlaatuinen uhka ihmisoikeuksille, sanovat järjestöt yli 60 maasta.

Ulkomaat
Naamari, jonka suuaukkoa peittämään on maalattu käsi Kiinan lipun väreissä.
Mielenosoittajan naamari uiguurien ja heidän tukijoidensa protestissa Amsterdamissa joulukuussa 2019. Remko de Vaal / EPA

Sadat kansalaisjärjestöt yli 60 maasta vaativat avoimessa kirjeessään YK:ta luomaan riippumattoman mekanismin, jolla voidaan puuttua Kiinan laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin.

Allekirjoittajat Afrikasta Eurooppaan ja Aasiasta Amerikkaan huomauttavat, etteivät Kiinan ihmisoikeusrikkomukset vaikuta vain maan sisällä, vaan niillä on maailmanlaajuisia vaikutuksia.

Kiina rikkoo ihmisoikeuksia Hongkongissa, Tiibetissä ja Xinjiangin uiguurialueella. Lisäksi se tukahduttaa koronapandemiaan liittyvää tiedonvälitystä sekä puuttuu ihmisoikeusaktivistien, toimittajien, juristien ja hallituksen arvostelijoiden toimintaan koko maassa.

Lue lisää uiguurien kohtelusta:

"Ketään ei saa päästää pakenemaan" – Tietovuoto paljastaa yksityiskohtia siitä, kuinka Kiina pyörittää uiguurien vankileirejä

Avoimen kirjeen allekirjoittajat ovat huolissaan myös Kiinan ihmisoikeusloukkausten vaikutuksista muualla maailmassa. Kiina on ottanut maalitaulukseen ihmisoikeuksien puolustajia ulkomailla, tukahduttanut akateemista vapautta eri puolilla maailmaa, sensuroinut internetiä ja syyllistynyt digitaaliseen vakoiluun, sanovat järjestöt.

Kolme mellakkavarusteista poliisia taluttaa nuorta miestä.
Mellakkapoliisit pidättämässä demokratiamielenosoitukseen osallistunutta nuorukaista Hongongin teknillisen yliopiston ulkopuolella marraskuussa 2019.Fazry Ismail / EPA

"Kiinan suhtautuminen uhka ihmisoikeuksille"

Kiinan suhtautumista yrityksiin puuttua ihmisoikeusloukkauksiinsa järjestöt pitävät perustavanlaatuisena uhkana ihmisoikeuksille.

Ne huomauttavat, että Kiina on tyrmännyt kehotukset ihmisoikeuksien noudattamisesta sopimattomina kommentteina, jotka puuttuvat Kiinan suvereenisuuteen.

Järjestöjen mukaan Kiina vastustaa myös YK:n ihmisoikeusneuvostossa pyrkimyksiä puuttua vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin maailmassa.

– Maa, joka yrittää asettua silmälläpidon yläpuolelle, on perustavanlaatuinen uhka ihmisoikeuksille. Se, että poikkeuksellinen maailmanvalta Kiina odottaa tällaista kohtelua, vaikuttaa meihin kaikkiin, allekirjoittajajärjestöt sanovat.

Lue myös:

Liberalismi ja sananvapaus ahtaalla – Kiina on tehnyt markkina-asemastaan aseen, joka osoittaa kohti länsimaisia arvoja

Ne kehottavat YK:n ihmisoikeusneuvostoa perustamaan riippumattoman mekanismin tarkkailemaan Kiinan ihmisoikeustilannetta sekä analysoimaan ja raportoimaan siitä. Muiden maiden ja YK-elimien pitäisi myös kaikessa kanssakäymisessään Kiinan kanssa vaatia ihmisoikeuksien noudattamista.

– Minkään valtion ei pitäisi olla lain yläpuolella, järjestöt päättävät avoimen kirjeensä.

Lue avoin kirje ja katso lista allekirjoittajajärjestöistä tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Aiheesta aiemmin:

Mikä on Kiinan nopeasti läpinuijima Hongkongin kansallisen turvallisuuden laki ja mitä se tarkoittaa? Kokosimme vastauksia oleellisiin kysymyksiin

Kiinassa kadonneet: Kiina sulkee ihmisiä varoittamatta säilöön ja marssittaa heitä esiin sopivalla hetkellä – moni jää kuukausiksi "arestiin"

Tiktok viihdyttää massoja, mutta millä hinnalla – kun käytät kiinalaista hittisovellusta, näetkö vain Kiinalle sopivaa viihdettä?

Ihmisoikeusjärjestöt: 2022 talvikisat pitäisi viedä Pekingiltä

Lue seuraavaksi