Varsinais-Suomen yritysten suhdanneodotuksissa jyrkkä alamäki – "Ei lupaa hyvää loppuvuotta ajatellen"

Varsinais-Suomen Yrittäjät vaatii tukitoimien jatkamista.

Varsinais-Suomi
Kuvassa on näkymä merelle kajakista käsin Helsingin edustalla kesäkuussa 2020.
Matkailuala on ollut vaikeuksissa heinäkuun hetkellistä sesonkia lukuun ottamatta. Arkistokuva.Silja Viitala / Yle

Varsinais-Suomen pienen ja keskisuuren yrityssektorin suhdanneodotukset sukeltavat koronakrisin seurauksena. Tuoreessa kyselyssä näkymiä kuvaava yleinen saldoluku oli -15 eli laskua kertyi kevään lukemista 19 yksikköä. Koko maan saldoluku oli -10.

– Tulos ei lupaa hyvää loppuvuotta silmällä pitäen, vaikka sukelluksen syvyyttä on tässä vaiheessa vielä vaikea arvioida. Ilman tukitoimien jatkamista tästä ei selvitä. Varmaa on myös se, että osa yrityksistä ei tästä huolimatta tule selviytymään, toteaa Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Eri osa-alueista tuntuvimman laskun kokivat yritysten liikevaihto ja kannattavuus. Myös arvio henkilökunnan määrästä ja investoinnit painuivat miinukselle.

Alueellisesti jyrkin lasku yritysten odotuksissa kohdentui Loimaan seutukuntaan, jossa yleinen saldoluku putosi -36:een. Paras tulos oli Turunmaalla, jonka saldoluku oli +18. Kehitystä selittänee osaltaa matkailualan hetkellisesti kohentunut tilanne saaristossa kesän aikana.

Noin viideosa vastaajista ilmoitti kokeneensa maksuvaikeuksia edellisen kolmen kuukauden aikana.

– Niillä toimialoilla, jotka ottivat koronakriisin vaikutukset ensimmäisinä vastaan, vaikeudet ovat kertaantuneet. Kyseeseen tulevat esimerkiksi matkailu- ja tapahtuma-alan toimijat, arvioi Munter.

Kaikkiaan kesä-heinäkuussa järjestettyyn yritysbarometrikyselyyn vastasi reilut 300 paikallista yritystä.