1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vankilatyöntekijät

Liitto syyttää kovin sanoin vankiloita vartijoiden puutteesta – Pääluottamusmies: "Kaksi järjestelmää vie kaikki rahat"

Vankilavirkailijain liiton mukaan Rikosseuraamuslaitoksen kulut ovat karanneet käsistä. Rise kiistää väitteet osin.

Kun vankiloiden ruokahuolto siirtyi Riseltä Leijona Cateringille, ruokapalvelujen kulut kasvoivat 5,7 miljoonaa euroa. Uusi asiakastietojärjestelmä puolestaan tulee lähes 24 miljoonaa euroa alkuperäistä suunnitelmaa kalliimmaksi. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Vankilavirkailijain liitto (VVL) on huolissaan vankiloiden henkilökunnan puutteesta. VVL katsoo, että esimerkiksi vanginvartijoita on voitu palkata vähemmän, koska vankiloita hallinnoivan Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) kulut ovat kasvaneet.

VVL:n pääluottamusmies Antti Santamäen mukaan vankiloiden ruokahuollon siirtyminen Riseltä valtion omistajaohjauksessa toimivalle Leijona Cateringille vuonna 2018 kasvatti vankeinhuollon ruokakustannuksia roimasti. Santamäen mukaan myös Risen toiminnan kehittämis- ja asiakastietojärjestelmähanke Roti on ylittänyt tavoitekustannukset miljoonilla euroilla.

– Kaksi järjestelmää vie kaikki rahat. Myös turvallisuus kärsii siitä, koska ei ole varaa palkata enää henkilökuntaa. Jonkun pitää ottaa vastuu tästä budjetin ylimenosta, koska henkilökunta kärsii tällä hetkellä todella paljon sen johdosta.

Pääluottamusmies painottaa, että kyseessä on turvallisuusala.

– Henkilökunnan ja vankien pitää saada työskennellä rauhassa. Olen erittäin huolissani tällä hetkellä. Saanko seuraavaksi soiton, että joku on menettänyt henkensä, Santamäki kysyy.

VVL:n mukaan henkilökunnan määrä on vähentynyt jokaisella alueella 2–4 prosenttia. Rikosseuraamuslaitoksen tilastojen mukaan henkilötyövuosien käyttö on vähentynyt vain Länsi-Suomen rikosseuraamusalueella.

Henkilötyövuodet201720182019
Etelä-Suomen rikosseuraamusalue755764774
Länsi-Suomen rikosseuraamusalue790787783
Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalue792792799

Lähde: Rikosseuraamuslaitoksen tilinpäätös ja toimintakertomus 2019.

Rise: ruokahuollon kuluissa ei kasvua

Rikosseuraamuslaitoksen vuoden 2019 tilinpäätöksessä vankiloiden ruokahuollon kulut kasvoivat edellisvuodesta 5,7 miljoonalla eurolla. Tilinpäätöksen mukaan ruokahuollon kustannusten nousu selittyy ruokahuollon siirtymisellä Leijona Cateringille.

Erikoissuunnittelija Tatja Kivimäki ja laskentapäällikkö Mika Ulmanen täsmentävät, että ruokahuollon tilillä huomioidaan eri kulueriä kuin aiemmin, eivätkä vuodet siksi ole vertailukelpoisia keskenään. Kivimäen mukaan jotkin kulut ovat korkeammat kuin ennen, mutta tulee muistaa että kyse on myös eri palvelusta kuin aiemmin.

– Ennen kuin siirryimme käyttämään Leijona Cateringia, ravitsemuspalvelujen tili ei sisältänyt Risen

VVL:n mukaan muun muassa kausityöntekijöitä on voitu palkata lomien ajaksi aiempaa vähemmän. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

ruokahuollon henkilöstön palkkoja, koulutuksia ja muita henkilöstöön liittyviä suoria tai välillisiä kustannuksia sekä elintarvikekustannuksia. Nykyään ne kulut näkyvät tilinpäätöksessä kokonaiskustannuksena, eli on yksi lasku, kertoo Kivimäki.

Risen mukaan yhden ravintopäivän hinta vankia kohden vaihtelee 11–13 euron välillä yksiköstä riippuen.

– Tämän noin kahden vuoden asteittaisen Leijonalle siirtymisen aikana, tämän viimeisen vuoden aikana Leijona on saanut kehitettyä prosessejaan ja verrattuna aiempaan Leijonan ruokapäivän hintaan, yksittäisen vangin kokonaispäivän hinta on ollut laskusuunnassa, kertoo Kivimäki.

Tietojärjestelmän kulut nousivat miljoonilla

Sen sijaan kehittämis- ja asiakastietojärjestelmähanke Rotin kustannukset ovat Risen mukaan ylittyneet merkittävästi. Toukokuussa 2016 päivitetyn kustannushyötyanalyysin mukaan Roti-hankkeen kehittämisestä aiheutuvat kokonaiskustannukset nousivat noin 7,8 miljoonaa euroa alkuperäisestä arviosta. Uusi kustannusarvio oli vuonna 2017 noin 21 miljoonaa euroa.

Roti on tarkoitus ottaa käyttöön toukokuussa 2021. Hankkeen uusi hyväksytty budjetti on noin 37 miljoonaa euroa.

– Pitää paikkansa, että Rotin osalta kulut ovat nousseet merkittävästi. Se ensimmäinen kustannusarvio on ollut rankasti liian alhainen ja tässä se on ylittynyt merkittävästi, toteaa Ulmanen.

Vuonna 2019 Suomen vankiloissa tuomiotaan istui keskimäärin 2952 vankia päivässä. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Risen näkemyksen mukaan kasvaneet kulut eivät kuitenkaan näy henkilötyövuosien käytössä.

– Talousarviossa meidän henkilötyövuosien tavoitteet ovat olleet paljon isommat, kuin mitä toteumat ovat olleet. Tarve on korkeammalle määrälle, varsinkin ydintoimintoihin.