Kouvola määräsi KooKoon alle 20-vuotiaat pelaajat etäopetukseen, jotta yo-kirjoitukset eivät vaarannu – myös harjoittelu loppui

Kouvolan kaupunki on ottanut ensimmäiset varokeinot käyttöön kahden ison korona-altistumistapauksen jälkeen.

koronavirus
Kouvolan jäähalli.
Kouvolan KooKoon U20-joukkueen harjoitukset ovat tauolla kaksi viikkoa.Antro Valo / Yle

Kouvolan kaupunki on ottanut käyttöön ensimmäiset varautumiskeinot koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kaupunki on määrännyt KooKoon alle 20-vuotiaiden jääkiekkojoukkueen pelaajat etäopetukseen. Joukkue pelasi viime lauantaina Mikkelin Jukureita vastaan, jonka pelaajilla on todettu koronavirustartuntoja.

Osa KooKoon joukkueen pelaajista on esimerkiksi lukiolaisia.

– Ylioppilaskirjoitukset alkavat maanantaina, joten olemme erityisen tarkkoja sen suhteen, että kirjoitukset saadaan turvattua, Kouvolan turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén kertoo.

Franzénin käsityksen mukaan kukaan etäopetukseen määrätyistä pelaajista ei ole ilmoittautunut ylioppilaskirjoituksiin.

Toistaiseksi kaupunki ei aio rajoittaa muuta toimintaa.

Kouvolan kaupunki päivitti vastikään toimintasuunnitelmaansa siltä varalta, että koronavirustilanne pahenee äkillisesti. Listalla on joukko keinoja, joilla kaupunki pyrkii ehkäisemään taudin leviämisen.

Lue lisää: Näin Kouvolassa toimitaan, jos koronaepidemia ryöpsähtää valloilleen: etäopetusta, tilasulkuja ja lisäbusseja ruuhkavuoroille

Järeämmät toimet käyttöön tarvittaessa

Terveysviranomainen Kymsote on määrännyt koko joukkueen koronavirustesteihin ja kotikaranteeniin. KooKoon joukkueen pelaajilla ei ole toistaiseksi todettu tartuntoja.

Turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén huomauttaa, että kyseessä on vasta altistuminen. Tässä vaiheessa kaupungin viranomaiset odottavat, todetaanko tartuntoja.

– Jos tartunnat lähtevät leviämään, pitää ruveta miettimään, mitä toimenpiteitä täytyy ottaa käyttöön.

Kouvolan jäähallissa KooKoon jääkiekkokaukalo.

KooKoolta ohjeita pelaajille

Kouvolan KooKoon kaksi koronavirukselle altistunutta liigapelaajaa sekä koko U20-joukkue ovat käyneet tänään koronatestissä.

Tuloksia odotellaan joko torstaina tai perjantaina.

Tällä hetkellä koko alle 20-vuotiaiden joukkue on karanteenissa kaksi viikkoa. KooKoon toimitusjohtajan Sakari Välimaan mukaan joukkueen harjoittelu on "täysin seis" 14 päivää.

Eilen seura desinfioi kaikki Kouvolan jäähallin pukuhuonetilat.

Lisäksi joukkueen johto kävi eilen liigapelaajien kanssa tilannetta läpi. Välimaan mukaan tilanne oli vetänyt pelaajat vakaviksi.

– Kyllä siellä oli aika totista poikaa. Jokainen ymmärtää, että isossa kuvassa olemme vakavan äärellä siinä mielessä, että pienikin asia voi vaikuttaa isosti.

KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa Kouvolan jäähallin pihalla.
KooKoon toimitusjohtajan Sakari Välimaan mukaan U20-joukkueen harjoitukset ovat nyt täysin seis.Antro Valo / Yle

Seura on ohjeistanut pelaajia vapaa-ajan suhteen, millaisia tapahtumia pitää välttää, keitä kannattaa tavata ja milloin maskin käyttöä on syytä harkita.

– Jos tietää, että sukulaiset ovat olleet ulkomailla, niin se ei ole ensimmäinen paikka mennä vetämään kahvia ja pullaa, Välimaa sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, ettei seura voi valvoa, miten ohjeita noudatetaan, vaan se on jokaisen pelaajan omalla vastuulla.

Liigajoukkueen torstain harjoituspeli Lahden Pelicansia vastaan on siirretty myöhempään ajankohtaan. Perjantain harjoituspeli Jyväskylän JYPiä vastaan on edelleen voimassa.

Kaksi joukkoaltistumista

Kouvolassa on sattunut viime aikoina kaksi joukkoaltistumista urheilutapahtumissa.

Tykkimäki-jalkapalloturnaukseen osallistuneella lapsella todettiin koronavirustartunta tapahtuman jälkeen. Hän osallistui turnaukseen oireettomana 30. elokuuta ja vieraili samana päivänä myös Tykkimäen huvipuistossa kello 14–17 välillä.

Tapahtumaan osallistui yhteensä yli tuhat lasta.

Riski tartunnalle on kuitenkin pieni. Ottelut jakautuivat kuudelle kenttäalueelle eri puolille Kouvolaa. Tartunnan saanut pääkaupunkiseudun joukkueessa ollut lapsi oli pelannut yhdessä sarjassa.

Lue lisää: Kouvolassa jalkapallon Tykkimäki-turnaukseen osallistuneella todettu koronatartunta – turnaukseen osallistui yhteensä yli 1000 lasta

Toinen altistumisketju liittyy jääkiekkojoukkue Mikkelin Jukurien vieraspeliin, joka pelattiin viime lauantaina Kouvolassa. Vastassa oli alle 20-vuotiaiden sarjassa Kouvolan KooKoon joukkue.

Useilla Jukurien pelaajilla todettiin alkuviikosta koronavirustartunta. Tästä syystä Kouvolan KooKoon alle 20-vuotiaiden koko joukkue määrättiin koronatestiin ja karanteeniin.

Myös kaksi KooKoon liigapelaajaa asetettiin karanteeniin ja määrättiin testeihin. Pelaajat olivat altistuneet koronavirukselle vapaa-ajallaan oltuaan Jukurien U20-joukkueen sairastuneen jäsenen seurassa.

Lue lisää:

Mikkelin Jukureissa yhteensä 20 koronatartuntaa – jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja ikävästä tilanteesta: "Valitettavasti oli odotettavaa"

KooKoon U20-joukkue karanteeniin – myös kaksi liigapelaajaa altistunut koronavirukselle

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus