1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusvoimat

Panssariprikaati ja Hämeen poliisi harjoittelivat aseellista rynnäkköä rikollisjoukon saartamiseksi Lahdessa – katso video

Panssariprikaati harjoitteli aseellista iskua yhdessä poliisin kanssa alueellisessa paikallispuolustusharjoituksessa.

Sotilas vartiossa polvillaan aseen kanssa puun juurella, taustalla toinen sotilas
Puolustusvoimat harjoittelee paljon eri viranomaisten kanssa

Maailman yhteiskunnallinen epävakaus heijastuu Suomenkin maaperälle. Varautumista erilaisiin häiriötilanteisiin harjoitellaan säännöllisesti puolustusvoimien, poliisin ja eri viranomaistahojen kesken.

Maavoimat ovat harjoitelleet paikallispuolustusta usean maakunnan alueella tällä viikolla.. Lahdessa harjoiteltiin puolustusvoimien ja poliisin aseellista yhteistyötä rikollisjoukon kiinni saamiseksi. Paikaksi oli valikoitunut rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva tyhjillään oleva rakennus, minne aseistautunut joukko oli saarrettu.

Panssariprikaatin Hämeen aluetoimiston johtaja everstiluutnantti Hannu Koivisto kertoo, että yksi harjoituksen keskeinen tavoite on kohentaa valmiutta toimia eri viranomaisten, kuten poliisin kanssa.

– Häiriötilanteissa missä poliisin resurssit ovat rajalliset, niin puolustusvoimat varautuu antamaan poliisille virka-apua sen sitä pyytäessä, kertoo Koivisto.

Päijät-Häme 20 -harjoitus

Harjoitus liittyy Lahden seudulla meneillään olevaan Panssariprikaatin johtamaan Päijät-Häme 20 (siirryt toiseen palveluun) -alueelliseen maanpuolustusharjoitukseen, joka kestää 11.9.2020 asti.

Harjoitukseen osallistuu kantahenkilökunnan lisäksi varusmiehiä, reserviläisiä ja eri viranomaistahoja, yhteensä noin 500 henkilöä.

Hämeen poliisilaitoksen komisario Ari Turunen sanoo, että poliisilla on valmiuksia hoitaa hyvinkin kiperiä tilanteita, mutta yhteistyötä on aina syytä harjoitella.

– Tänä päivänä harjoitellaan paljon puolustusvoimien ja pelastuslaitoksen kanssa yhteistoimintaa eri tasolla ja eri tilanteissa. Tilannekuvan ylläpitämistä, johtamista ja suorituskyvyn tarkastelua molemmin puolin, Turunen kertoo.

Virkaveljet yhteisissä harjoituksissa. Hämeen poliisilaitoksen komisario Ari Turunen ja Panssariprikaatin everstiluutnantti Hannu Koivisto. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lue myös:

Paikallispuolustusharjoitukset näkyvät ja kuuluvat taajamissa tällä viikolla

Puolustusvoimat harjoittelee Mikkelissä ja Puumalassa – harjoitus näkyy ja kuuluu