Suomi kärvistelee matalapaineen kourissa – idässä vettä voi tulla jopa 50 milliä kovan tuulen säestämänä

Perjantaina on hengähdyspäivä, mutta viikonloppuna sataa taas.

sää
Ihmisiä kävelee sateessa.
Sateet viilentävät ilman niin, että mittarin lukemat voivat jäädä idässä reilusti alle kymmenen asteen.Petteri Bülow / Yle

Voimakas matalapaine pyyhkii Suomen yli tänään ja huomenna torstaina. Eniten sadetta tulee Itä-Suomessa, jossa tuulikin saattaa nousta puuskissa jopa myrskylukemiin.

Matalapaineen ensitahdit koetaan jo tänä iltana Etelä- ja Länsi-Suomessa. Illan ja yön aikana sateet leviävät itäiseen Suomeen.

– Seuraavan vuorokauden aikana eniten sataa Keski-Suomessa ja erityisesti idässä. Siellä voi 24 tunnin aikana sataa paikoin 20–50 milliä vettä, kertoo Ylen meteorologi Anniina Valtonen.

Sateet osuvat erityisesti Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Savoon, josta ne jatkavat matkaansa Kainuuseen ja Koillismaalle torstai-iltana. Lappiin saakka sateet eivät yllä kuin korkeintaan pieninä kuuroina.

Kolmen vuorokauden sademäärät.
Anniina Valtonen / Yle

Huomenna torstaina tuuli lähtee voimistumaan ja on niin merellä kuin maalla vähintäänkin kovaa. Itä-Suomessa ja länsirannikolla voi olla jopa myrskypuuskia.

– Pahin hetki on huomenna iltapäivällä idässä, kun sataa ja tuulee. Kyseessä ei ole kuitenkaan myrsky, koska keskituulennopeus ei ole yli 21:tä metriä sekunnissa, Valtonen sanoo

Sateella lämpötilat viilentyntyvät, ja mittarin lukema voi jäädä Itä-Suomessa reippaasti alle kymmenen asteen.

"Pippurinen tapaus iskee sunnuntaina"

– Perjantai on taukopäivä, jolloin hengähdetään hetki ja jolloin lähes koko maassa on enimmäkseen poutaista. Viikonlopun aikana tulee taas kaksi voimakasta matalapainetta, Valtonen kertoo.

Viikonlopun ensimmäinen matalapaine koetaan lauantaina iltapäivällä.

– Heti perään tulee vielä vauhdikkaampi, pippurinen tapaus sunnuntaiksi. Tarkemmin en uskalla ennustaa sateiden kulkua, koska reitit ja aikataulut ehtivät vielä muuttua.

Valtosella on myös pari lohdun sanaa sateen pieksämälle kansalle.

– Pidemmissä ennusteissa näyttää siltä, että Suomen ylle vahvistuu ehkä kenties kaunis syksyinen korkeapaine.