Pääministeri Sanna Marin on huolestunut uusista koronaluvuista – hallitus pohtii keinoja Lapin matkailun helpottamiseksi

Neuvotteluiden asialistalla on muun muassa lähtömaatestaus.

matkailu
Ministerit neuvottelemassa Säätytalossa
Hallitus neuvottelee jälleen matkustusrajoituksista. Neuvottelujen on määrä alkaa klo 17.

Neuvottelut matkustusrajoitusten muuttamisesta alkoivat keskiviikkona Säätytalolla loppuiltapäivästä. Neuvottelut venyivät kello 22.30:een asti.

Mahdollinen tiedotustilaisuus päätöksistä pidetään huomenna torstaina.

Ministereitä saapui paikalle suoraan eduskunnasta, missä keskusteltiin EU:n elvytyspaketista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Säätytalolle tullessaan, että erityistä huolta on herättänyt Lapin matkailulle tärkeät joulu- ja talvisesongit.

Matkustusrajoitukset ovat Suomessa Euroopan tiukimpia. Marin kuitenkin korosti useaan kertaan huolensa siitä, että tänään Suomessa on raportoitu lähes sadasta uudesta tartunnasta. Hän sanoi toivovansa, että tautitilanne pysyy Suomessa maltillisena.

Marinin mukaan hallitus etsii keinoa, joka mahdollistaisi matkailijoiden tulon Suomeen vaikka suositusrajoja ei lievennettäisikään. Ensisijaisena vaihtoehtona voisi olla se, että matkailija testataan sekä lähtömaassa että Suomessa.

- Liikenne- ja viestintäministeriö lähetti tästä maanantaina lakiehdotuksen lausuntokierrokselle, Marin sanoi.

Marin ei halunnut vielä ottaa kantaa siihen, voisiko esimerkiksi ravintoloille tulla alueellisia rajoituksia. Hän sanoi ensin kuulevansa THL:n arvion tilanteesta.

Marin lähetti myös viestin opiskelijajärjestöille, että nämä eivät järjestäisi suuria tapahtumia.

Hallituksella paineita matkailun auttamiseksi

Hallituksella on paineita saada aikaiseksi malli, joka mahdollistaisi ulkomaanmatkailijoiden saapumisen Suomeen niin, että koronavirus ei samalla leviä.

Matkailualan yrittäjät ovat olleet hätää kärsimässä koronakriisin vuoksi ja tiukat matkustusrajoitukset uhkaavat myös tärkeää joulusesonkia.

Työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkistaman laskelman mukaan koronakriisi on leikannut ulkomaisesta matkailukysynnästä lähes 70 prosenttia eli 3,3–3,5 miljardia euroa.

Matkailuala toivoo ratkaisuksi niin sanottua matkustuskuplamallia, jossa Suomeen tulevat matkustajat ovat mahdollisimman paljon eristyksissä paikallisväestöstä ja matkustajat testataan koronan varalta. Matkailualan edustajien mukaan toimivaa mallia on jo valmisteltu, mutta poliittiset päätökset puuttuvat.

Alkuviikosta liikenne- ja viestintäministeriö lähetti lausuntokierrokselle lähtömaatestausta koskevan lakiehdotuksen. Ehdotuksen mukaan matkustajalla olisi velvollisuus hankkia todistus negatiivisesta testituloksesta ennen matkaa ja näytettävä se kuljetusyrittäjälle ennen liikennevälineeseen nousemista.

Suomen matkustusrajoitukset ovat tällä hetkellä yhdet Euroopan tiukimmista.

EU-komissio on ehdottanut jäsenmaille yhtenäisten matkustusrajoitusten määrittämistä, mikä tarkoittaisi Suomen osalta rajoitusten lieventämistä.

Lisää aiheesta:

Listasimme 5 syytä, miksi matkustusrajoituksia on muutettava: sekava liikennevalomalli, Lapin porosafarit ja kahden viikon välein toistuva poukkoilu

Valtio aikoo maksaa ulkomaalaisten Lapin turistien koronatestit – kansanedustaja Markus Lohi: Jos käytävä saadaan, valtio maksaa kunnille testauskulut