1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Porin ruotsalaiselle koululle mittava laajennus – Mustikan talo puretaan kulttuurikampuksen tieltä, tavoitteena lisätä koulun oppilasmäärää

Porin kaupunkikuva muuttuu, kun Svenska Kulturfonden i Björneborg saa suunnitelmansa toteutettua.

Ruotsalainen kulttuurikampus nousee entisen Mustikan kahvilan rakennuksen paikalle. Kuva on otettu Eteläpuistosta. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Svenska Kulturfonden i Björneborg aloittaa suunnittelukilpailun pohjoismaisen kampuksen ja kulttuurikeskuksen rakentamiseksi Porin keskustaan ruotsalaisen koulun yhteyteen.

Tavoitteena on uudistaa koko ruotsalaisen koulun kortteli: koulu saa uusia tiloja, ja nykyisetkin koulutilat uudistetaan.

Uusi pohjoismaalainen kulttuurikeskus nousisi Mikonkadun ja Eteläpuiston kulmaukseen Mustikan kahvilan rakennuksena tunnetun talon paikalle. Sinne sijoittuisi monenlaisia toimintoja monitoimisalista kahvilaan ja kirjastoon. Myös säätiön mittava arkisto sijoittuisi uudisrakennukseen.

Uudisrakennuksen tontti Mikonkadulta kuvattuna. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

"Säätiön historian suurin hanke"

Kulttuurisäätiö osti kiinteistökokonaisuuden Palojoen suvulta vuonna 2018. Investoinnin arvo on vähintään kymmenen miljoonaa euroa, todennäköisesti huomattavasti enemmän.

– Kyseessä on säätiön historian suurin yksittäinen hanke. Kulttuurikeskuksen tärkeänä tehtävänä on toimia paikkana, johon ihan kuka tahansa voi tulla tutustumaan pohjoismaiseen kulttuuriin. Se tukee myös meidän koulutoimintaamme ja monikielisyyttä, säätiön hallituksen puheenjohtaja Erik Rosenlew sanoo.

Säätiö pyrkii vahvistamaan ruotsinkielisen koulutoiminnan asemaa Porissa. Koulutilojen laajentamisen jälkeen oppilasmäärää yritetään kasvattaa nykyisestä 350 oppilaasta 500 oppilaaseen.

Ruotsalainen yksityiskoulu tarjoaa opetusta esikoulusta lukioon saakka. Koulukeskuksen tiloissa toimii myös päiväkoti.