Tempparipari: "Se oli 10 vuoden kasvutarina kolmessa viikossa" – tutkijan mukaan ohjelmassa koetellaan moraalin rajoja muuta tosi-tv:tä enemmän

Temptation Island kuvattiin koronan vuoksi tänä vuonna Thaimaan sijaan poikkeuksellisesti Kainuun Vuokatissa.

Temptation island
Temptation Island kuvattiin koronan vuoksi tänä vuonna Thaimaan sijaan poikkeuksellisesti Kainuun Vuokatissa.
Temptation Island kuvattiin koronan vuoksi tänä vuonna Thaimaan sijaan poikkeuksellisesti Kainuun Vuokatissa.

Syksy on täällä, kun tunteita kuohuttavat tosi-tv-formaatit valtaavat jälleen ruutuaikaa. Esimerkiksi paljon keskustelua herättäneen Temptation Island Suomi -ohjelman uuden kauden parit ja sinkut esiteltiin keskiviikkona Helsingissä.

Tosi tv:tä tutkineen Helsingin yliopiston mediatutkija Mikko Hautakankaan mukaan yksi tekijä sarjojen viehättävyydessä on niiden synnyttämä keskustelu.

– Sanaan tosi-tv liittyy jo sellaisen moraalisen arvostelun kaiku. Keskustelu ei niinkään liity siihen, mitä siellä ohjelmassa tapahtuu, vaan ylipäätään siihen ajatukseen, saako tällaista tehdä, sanoo Hautakangas.

  • Katso videolta, ketkä ovat mukana Temptation Island Suomen 8. tuotantokaudella

Temptation Island kehitettiin formaattina jo 2000-luvun alkupuolella, mutta saavutti Suomessa suuren suosion kotimaisen tuotannon myötä viime vuosina. Hautakangas kuvailee sarjaa tuulahdukseksi tosi-tv:n alkuajoilta.

– Se on yksi tosi-tv:n alkuvaiheen törkyformaatteja, jotka jo silloin 2000-luvun alussa herättivät kovasti paheksuntaa. Sen menestys Suomessa on ollut minulle yllättävää, koska se tuntuu vanhanaikaiselta tosi-tv:ltä, toteaa Hautakangas.

Temptation Island on tutkijan mukaan tosi-tv-kentän sisällä jopa poikkeus, koska siinä moraalin rajoja koetellaan selkeästi enemmän kuin useimmissa muissa formaateissa nykyään.

Sarja kuvattiin koronan vuoksi tänä vuonna Thaimaan sijaan poikkeuksellisesti Kainuun Vuokatissa.

Temptation Island osallistujat.
Temptation Island Suomen 8. tuotantokauden osallistujat näkivät ensimmäiset vilaukset tv-ohjelman materiaalista keskiviikkona kauden avajaisinfossa.Ronnie Holmberg

Nolaamisesta siirrytty kohti kasvutarinoita

Tosi-tv-formaatteihin on Hautakankaan mukaan alusta asti liittynyt kuohuttavuus, mikä toimii myös osana sarjojen markkinointia. Odotetaan, että mitähän kauheaa siellä nyt tapahtuu tai kuka voi olla niin moraaliton, että menee mukaan tällaiseen.

Katsojien shokeeraamisen tie on tullut tutkijan mukaan kuitenkin kuljettua aika lailla loppuun ja formaatit ovat kehittyneet.

– Esimerkiksi ensimmäisissä Idolsseissa huonot koelaulajat ja niiden myötä nauraminen ja nöyryyttäminen olivat aika keskeisessä roolissa. Nyt se tuntuu kauhean vanhanaikaiselta, kun katsomme vaikka Voice of Finlandia, jossa positiivisesti kannustetaan kokelaita, sanoo Hautakangas.

Temptation Island osallistujat.
Espoolaiset Lance Wahlberg, 22, ja Viivi Varpanen, 22, lähtivät mukaan Temptation Island Suomeen jo toistamiseen. Vaikka pari on tuntenut toisensa jo pitkään, kokemus tuo heidän mukaan joka kerta esiin uusia näkökulmia toisesta. Ronnie Holmberg / Yle

Tosi-tv on kulkenut yleisen ilmapiirin mukana empaattiseen ja lempeämpään suuntaan.

– Nykyään ollaan entistä tietoisempia ja ihmisten erilaisia kokemuksia kunnioittava ajattelu on valtavirtaa. Toivon, että se ohjaisi tosi-tv tuottajat tavoittelemaan erilaisia rakentavia tunteita, eikä pelkästään sitä osallistujiin kohdistuvaa ihailua tai kauhistelua.

Onko kaikki jo nähty?

Pariskunnat ovat laittaneet parisuhteensa peliin ja matkanneet keskelle houkutusten paratiisia. Neljä pariskuntaa ja 20 sinkkua asettuvat saarelle viikoiksi hurvittelemaan.

Toisiaan koskaan aiemmin tavanneet ihmiset sanovat alttarilla uskaliaasti tahdon ja toiset etsivät ihmistä, jonka kanssa saattaa maailmaan yhteinen jälkeläinen. Mitä kaikkea voidaan siirtää tv-ruudulle?

– Aihe voi olla melkein mitä vaan, mutta kysymys on siinä, miten se tehdään. Esimerkiksi Ensitreffit alttarilla kuohutti ajatuksena paljon. Kun ohjelmaa kuitenkin katsoo, näkee, ettei se ole pelkästään hyväksikäytön varaan rakennettu, vaan siinä on terapeuttisia ja jopa opettavaisia elementtejä.

Entä mitä tosi-tv tekee sen tähdille, tavallisille ihmisille?

– On paljon tosi-tv-kilpailuihin osallistuneita, jotka ovat siitä hyötyneet ja kokeneet sen tosi mielenkiintoisena. Toiset taas sanovat, että en oikein tiennyt mihin lähdin, tulin väärin esitetyksi ja elämä meni pitkäksi aikaa sekaisin sen takia. Niitä tarinoita on tosi monenlaisia ja siihen kokemukseen vaikuttaa hyvin moni asia, sanoo Hautakangas.

Lue myös:

Muille nauraminen on yksi syy tosi-tv:n valtaisaan suosioon – Love Island Suomen psykologi: "Paskaa tulee niskaan, se on varmaa"

Veera Virta tunnetaan "temppari-Veerana" ja mediassa musertuneena tosi-tv-tähtenä – miten rakkausrealityyn osallistunut voi jatkaa elämää?

Naisten Linja: Temptation Island normalisoi epäterveitä parisuhteita, ohjelman vastaava tuottaja ja tosi-tv-tähti kommentoivat

Selviytyjät taistelevat nyt hyttysiä vastaan Haaparannan saaristossa – tubettaja Herbalistia Filippiinien vaihtuminen pohjolaan ei harmita: "Luulen, että armeijasta on apua"