1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Koronatestien määrä kääntyi laskuun Pohjois-Savossa: flunssaisten lasten testausta vähennettiin ja ruuhka helpotti heti

Myös koronatestituloksen saa nyt nopeammin kuin ruuhka-aikana elokuussa.

Koronatestaus
Koronaviruksen testausta Kuopion päälääkäriaseman edustalla.
Koronatestijonot ovat laantuneet Kuopiossa syyskuun aikana.Sami Takkinen / Yle

Koronavirustestaus on vähentynyt Pohjois-Savossa syyskuussa.

Kuopiossa koronatestejä otettiin elokuussa enimmillään 1500 viikossa, mutta syyskuussa testejä on otettu enää noin 1200 viikottain.

Testimäärät ovat vähentymään päin myös muualla Pohjois-Savossa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivulan mukaan näytteenottoon pääsee nyt Pohjois-Savossa samana tai seuraavana päivänä yhteydenotosta.

Elokuussa koronatestaus ruuhkautui, kun flunssakausi alkoi ja etenkin päiväkoti-ikäisiä lapsia testattiin paljon. Elokuun lopussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kuitenkin tarkensi testausohjeita niin, ettei lievästi oireilevia lapsia tarvitse enää välttämättä testata.

Kuopion terveydenhuollon vastaanottopalvelujen palveluesimies Raija Puholaisen mukaan testausmäärät ovat laskeneet selvästi, kun lapsia ei enää testata yhtä herkästi kuin aiemmin.

– Kun THL tarkensi sitä ohjeistusta, se näkyi heti seuraavana päivänä, että yhteydenottoja oli vähemmän.

Testejä voitaisiin analysoida enemmänkin

Myös koronatestin tuloksen saaminen on nopeutunut Pohjois-Savossa. Pohjois-Savon koronatestejä analysoi Islabin aluelaboratorio, joka on hiljattain alkanut testata näytteitä myös yövuorossa.

Islabille tulee Pohjois-Savossa tällä hetkellä enimmillään 900 testiä päivässä, mutta kapasiteetti riittäisi 1200 testin päivävauhtiin.

– Näyttäisi, että tässä on suvantovaihe menossa, sanoo Islabin toimitusjohtaja Jan Tollet.

Islab varautuu kuitenkin siihen, että testauksen tarve vielä nousee. Islab hankkii uusia koronatestauslaitteita, jotka saadaan käyttöön noin kahden kuukauden päästä.

Silloin Islab pystyy analysoimaan Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa yhteensä 4000 testiä päivässä.

Lue lisää:

KYS muistuttaa: Päivystys ei ole lieväoireisten potilaiden koronatestauspaikka

Onko testiin aivan pakko mennä? Entä perheenjäsenten? Muun muassa näitä koronaneuvonnasta nyt kysytään – katso vastaukset yleisiin kysymyksiin

Perheet pitävät niiskutuksesta syntyviä seuraamuksia liiallisina, osa pakoilee jo päiväkotia koronatestin pelossa – Helsingin uudet ohjeet tulivat torstaina

Lue seuraavaksi