Torniossa kokeillaan kotihoidon etäpalveluja

Tällä viikolla alkaneessa kokeilussa on mukana 30 kotihoidon asiakasta.

kotihoito
Asiakas perushoitaja Minna Kumpumäen kotihoitokäynnillä.
Teija Alatalon mukaan etäpalveluiden yhtenä tavoitteena on saada vapautettua henkilökuntaa esimerkiksi tarkastukäynneiltä, jotta he voivat käyttää aikansa pitkän ajomatkan sijasta asiakkaan luona.Tanja Kröger / Yle

Torniossa kokeillaan, miten osa kotihoidon palveluista voidaan hoitaa etäyhteyksien avulla. Neljä kuukautta kestävän pilotin aikana osa hoitajien käynneistä korvataan etäyhteydellä.

– Tämmöisiä ovat muun muassa erilaiset tarkastus- ja ohjauskäynnit. Esimerkiksi lääkkeen ottamisesta voidaan muistuttaa kuvayhteyden kautta, pilotissa projektivastaavana toimiva kotihoidon osastonhoitaja Teija Alatalo sanoo.

Testattavana on myös etäyhteydellä toimiva keskitetty turvapuhelinpäivystys. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos yöllä tulee turvapuhelinhälytys, niin asiakkaan tila tarkastetaan käynnin sijasta videon välityksellä. Paikalle lähetetään yöpartio, jos videoyhteydessä sille todetaan olevan tarvetta.

– Uusissa turvapuhelimissa on hälytyksen lisäksi kaatumishälytin ja paikannin, mikä lisää asiakkaiden turvallisuutta, Alatalo mainitsee.

Tällä viikolla alkaneessa kokeilussa on mukana 30 kotihoidon asiakasta. Heille on toimitettu etäyhteydenpitoon tarvittava laitteisto.

Alatalon mukaan ikäihmiset ovat lähteneet yllättävänkin hyvin kokeiluun mukaan.

Kaupungilta kerrotaan, että kotihoidon tarve kasvaa lähivuosina voimakkaasti, ja pilotin tavoitteena on löytää uusia kustannustehokkaita tapoja kotihoidon palvelujen tuottamiseen.

– Meillä Torniossa on haasteena myös pitkät välimatkat. Tavoitteena on saada vapautettua henkilökuntaa esimerkiksi tarkastukäynneiltä, jotta he voivat käyttää aikansa pitkän ajomatkan sijasta asiakkaan luona, Alatalo kuvaa.

Kotihoidon asiakkaita on Torniossa tällä hetkellä 350.