1. yle.fi
  2. Uutiset

Uuden kirjan mukaan Trump myöntää vähätelleensä koronaviruksen vaaraa – "Halusin koko ajan väheksyä sitä"

Trump sanoo pyrkineensä vähentämään "amerikkalaisten paniikkia".

Donald Trump
Donald Trump
AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump myöntää, että hän yritti vähätellä koronaviruksen vaaraa pandemian varhaisvaiheessa. Tämä käy ilmi veteraanitoimittaja Bob Woodwardin uudesta kirjasta, josta julkistettiin otteita keskiviikkona.

– Halusin koko ajan väheksyä sitä, Trump sanoi Woodwardille maaliskuussa.

– Haluan yhä väheksyä sitä, koska en halua aiheuttaa paniikkia, Trump sanoo keskustelussa Woodwardin kanssa. Keskustelu nauhoitettiin.

Sitä vastoin aikaisemmissa Woodwardin haastatteluissa Trump korosti ymmärtäneensä, että virus on "tappavaa tavaraa", joka on paljon tavanomaista flunssaa vaarallisempi.

Kuitenkin julkisuudessa Trump on toistuvasti kertonut amerikkalaisille, että virusta ei tarvitse pitää kovinkaan suurena vaarana ja että se "katoaa" itsestään.

Maskia Trump käytti vasta heinäkuussa.

Suurin osa amerikkalaisista ei hyväksy Trumpin koronatoimia

Alkuvaiheessa Trump ylisti toistuvasti Kiinan hallinnon koronatoimia, mutta käänsi myöhemmin kelkkansa ja syytti Kiinaa globaalista terveyskriisistä.

Trump on toistuvasti väittänyt johtaneensa koronatoimia menestyksekkäästi. Hän on viitannut aikaisin asettamiinsa matkustuskieltoihin, joita asetettiin Kiinasta ja Euroopan tautipesäkkeistä tuleville ihmisille.

Mielipidekyselyt kuitenkin osoittavat, että noin kaksi kolmasosaa amerikkalaisista ei hyväksy Trumpin koronaan liittyvää toimintaa.

Valkoisen talon tiedottaja lehdistösihteeri Kayleigh McEnany sanoi toimittajille, että vähättelemällä vaaraa Trump halusi tyynnytellä yleisöä.

– On tärkeää ilmaista luottamusta, on tärkeää ilmaista levollisuutta. Presidentti ei ole koskaan valehdellut amerikkalaiselle yleisölle covidista, McEnany sanoi.

Myöhemmin keskiviikkona Trump puolustautui toimittajille, että hän ei väheksynyt koronaviruksen vakavuutta vaan pyrki vähentämään "amerikkalaisten paniikkia".

Woodwardin kirja Rage (raivo) julkaistaan 15. tätä kuuta. Se pohjautuu miltei 20 haastatteluun, jotka Woodward teki Trumpin kanssa viime joulukuun ja heinäkuun välillä.

Lue myös:

Washington Post uudesta Trump-kirjasta: Presidentti vihaa mustia, ja presidentti Barack Obamaa aivan erityisesti

The Atlantic: Trump haukkui maailmansodassa kaatuneita "luusereiksi" ja "hölmöiksi" – presidentti kiistää: "Millainen eläin sanoisi moista?"

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi