Hyppää sisältöön

Tietovuotaja: Valkoinen talo halusi tiedusteluviranomaisten vähättelevän valkoisen ylivallan kannattajien uhkaa ja Venäjän vaalivaikuttamista

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (oik.) on kertonut ihailevansa presidentti Vladimir Putinia. Presidentit tapasivat G20-kokouksen yhteydessä viime vuoden kesäkuussa. Kuva: Michael Klimentjev / EPA

Korkea-arvoisen tiedusteluviranomaisen Brian Murphyn mukaan Valkoinen talo halusi hänen lopettavan raportoinnin Venäjän vaalivaikuttamisesta ja keskittyvän sen sijaan Kiinan ja Iranin vaikuttamiseen.

Asia selviää Murphyn valituksesta, joka julkaistiin keskiviikkona edustajainhuoneen tiedustelukomitean toimesta. Murphyn mukaan käsky tuli alun perin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajalta Robert O'Brienilta.

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat jo aiemmin todenneet, että Venäjä vaikutti Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin tavoitteenaan nostaa Trump presidentiksi. Trump on useaan otteeseen kieltänyt väitteet.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat myös kertoneet, että Venäjä, Kiina ja Iran ovat jo pyrkineet vaikuttamaan marraskuun presidentinvaaleihin, jossa Donald Trumpia vastassa on demokraattien ehdokas Joe Biden.

Murphy kertoo, ettei suostunut toimimaan käskyjen mukaan, koska "se olisi asettanut maan merkittävään ja erityiseen vaaraan". Lisäksi häntä neuvottiin pidättäytymään Venäjän disinformaatiota koskevista tiedoista, sillä ne asettaisivat presidentin huonoon valoon.

Murphyn valituksen mukaan Valkoinen talo olisi lisäksi toivonut, että hän olisi raporteissaan vähätellyt valkoisen ylivallan kannattajien muodostamaa uhkaa. Sen sijaan hänen neuvottiin korostavan vasemmistoryhmien uhkaa tukeakseen Valkoisen talon kommentteja viime aikojen mielenosoituksista.

Hänen oli myös toivottu julkaisevan aiemmin selvitettyjä väitteitä siitä, että suuri määrä terroristeja olisi tulossa maahan Meksikosta. Murphy kieltäytyi sensuroimasta tai manipuloimasta tiedustelutietoja.

Koska Murphy ei suostunut toimimaan ohjeiden mukaisesti, hänen työtehtäviään muutettiin rangaistukseksi. Murphy kertoo painostuksen jatkuneen kahden vuoden ajan, minkä jälkeen hänet alennettiin tehtävistään elokuun alussa.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Matthews sanoo, ettei Robert O'Brien koskaan pyrkinyt sanelemaan sitä, mihin tiedustelupalvelujen tulisi tietojenkeruussaan keskittyä. Matthewsin mukaan väitteet O'Brienin pyrkimyksistä ovat vääriä ja loukkaavia.

Myös Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto on kiistänyt Murphyn väitteet.

Lue myös: