Kymsoten uusilla infektiovastaanotoilla on käynyt yli 700 potilasta – toiminta jatkuu niin kauan kuin koronapandemia vaatii

Infektiovastaanotoilla hoidetaan niin sanottuja flunssapotilaita, jotka kärsivät esimerkiksi kuumeesta, hengitystieoireista tai vatsaoireista. Vastaanotolla voidaan tarvittaessa ottaa myös koronanäytteitä.

koronavirus
Lääkäri laittaa suojakäsineitä
Kymsoten uusilla infektiovastaanotoilla Kotkassa ja Kouvolassa on käynyt yhteensä yli 700 ihmistä. Kuvituskuva.Derrick Frilund / Yle

Kymsoten uusilla infektiovastaanotoilla on käynyt satoja potilaita.

Uudet infektiovastaanotot aloittivat toimintansa viime viikolla Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa ja Marjoniemen terveysasemalla Kouvolassa.

Kouvolassa infektiovastaanotolla on käynyt tähän mennessä hieman yli 200 potilasta ja Kotkassa noin 540 potilasta. Kotkan isommat potilasluvut selittyvät Kymsoten mukaan toimipisteen laajemmilla aukioloajoilla.

– Toiminta kokonaisuudessaan on lähtenyt käyntiin hyvin, ja muutamia aikoja on jäänyt jopa käyttämättä. Infektiovastaanotot perustettiin hyvin lyhyellä aikavälillä ja henkilökunta siirtyi toimipisteisiin terveysasemilta. Ainoastaan avustavan sihteerityövoiman saanti on ollut haasteellista, ylihoitaja Marja-Terttu Nuorivuori kertoo.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan ensimmäisinä toimintapäivinä infektiovastaanottojen hoitaja-ajat olivat tiukassa, mutta lääkäriaikoja oli riittävästi. Myös näytteenottoon on Mäntymaan mukaan päässyt samana päivänä, kun tarve on ilmennyt.

Suunnattu lieväoireisille potilaille

Infektiovastaanotoilla hoidetaan hyvävointisia, infektio-oireisia potilaita, eli niin sanottuja flunssapotilaita, jotka kärsivät esimerkiksi kuumeesta, hengitystieoireista tai vatsaoireista. Korona-aikana näitä potilaita on aiemmin hoidettu keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan infektiopäivystyksissä.

Sairaaloiden infektiopäivystyksissä hoidetaan tällä hetkellä vakavammista infektio-oireista, kuten hengenahdistuksesta, rintakivuista tai yleistilan huonontumisesta kärsiviä potilaita.

Erillisten infektiovastaanottojen tarkoituksena on ollut esimerkiksi varmistaa vakavammin sairastuneiden hoito päivystyksissä ja vähentää ruuhkia.

– Suurin hyöty on siinä, että infektiopotilaat ohjautuvat nyt yhteen tiettyyn paikkaan, jolloin muut terveysasemien potilaat välttyvät infektioaltistumiselta. Terveysasemilla pystytään keskittymään vuosikontrolleihin ja muihin vastaanottoihin. Terveysasemilla on edelleen keväältä jäänyttä hoitovelkaa, eikä infektiovastaanottojen perustaminen juurikaan näy terveysaseman potilaiden vähenemisenä, Marja-Terttu Nuorivuori sanoo.

Infektiovastaanotolla voidaan tehdä koronatesti

Vaikka Kymsotella on erilliset koronanäytteenottopisteet, myös infektiovastaanotoilla voidaan Nuorivuoren ottaa koronanäytteitä, mikäli se on tarpeen. Kymsoten viralliset koronanäytteenottopisteet sijaitsevat Kymenlaakson keskussairaalassa, Pohjois-Kymen sairaalassa ja Marjoniemen terveysasemalla.

Infektiovastaanotolle pääsee vain ajanvarauksella. Ajan voi varata soittamalla omalle terveysasemalle. Kiireellisessä tapauksessa aika varataan päivystysavusta numerosta 116 117.

Etelä-Kymenlaakson infektiovastaanotto on avoinna päivittäin keskussairaalassa kello 9–20. Pohjois-Kymenlaakson infektiovastaanotto Marjoniemessä puolestaan on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–17.

Infektiovastaanottojen toimintaa aiotaan jatkaa niin kauan kuin pandemia vaatii erillisiä vastaanottoja infektio-oireisille potilaille.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus