1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppakamarit

Pohjalaiset kauppakamarit hoputtavat jälleen Kasitien parantamista sekä kaksoisraiteita

Valtateiden ohituskaistat ovat korkealla kauppakamareiden toivelistalla. Kuva: Mari Siltanen / Yle

Suomen kauppakamarit ovat listanneet maakunnittain tärkeimpinä pitämiään liikennehankkeita. Pohjanmaan kauppakamarin väylähankelistauksessa korostuvat Valtatie kahdeksan parantamiseen kohdistuvat hankkeet Etelä-Pohjanmaalla muistutetaan myös siitä, että alueen teollislaitokset ja alkutuotannon suuryksiköt sijaitsevat hajallaan eri puolilla maakuntaa, mikä luo tarpeen toisen asteen tieverkon kunnossapitoon kaikkialla maakunnassa.

Kasitielle kaivataan ohituskaistoja Kokkolan ja Vaasan välille, eritasoliittymää Ytterjeppoon ja Kokkolan Eteläväylän nelikaistaistamista. Lisäksi Pohjanmaalla toivotaan Vaasan satamatien toteuttamista.

Etelä-Pohjanmaan tiehankkeista valtatielle 19 Seinäjoen ja Lapuan välille toivotaan vähintäänkin ohituskaistoja. Kantatielle 67 Seinäjoen ja Ilmajoen välille tavoitteena on nelikaistaisuus. Lisäksi valtateiden 19 ja 3 risteys Jalasjärvellä olisi saatava sujuvammaksi.

Kaksoisraide Tampereelle ja Kokkolan satamaan

Raidehankkeista Pohjanmaan kauppakamarin toiveena on Vaasa–Seinäjoki-välin nopeuttaminen, Kokkolan ratapihan parannus ja satamaan vievä kaksoisraide sekä GigaVaasa-pistoraide.

Etelä-Pohjanmaan kauppakamari toivoo Vaasan radan parantamisen lisäksi kaksoisraidetta Seinäjoelta Tampereelle sekä raideyhteyttä Vaasan lentokentälle.

Suomen kauppakamareiden listauksen tarkoituksena on tunnistaa alueittain vaikuttavimmat toimenpiteet, joilla vientikuljetusten tehokkuus voidaan varmistaa.

– Yritystemme markkinat ovat maailmalla ja ne kilpailevat globaalisti. Siinä kilpailussa logistiikka on avainasemassa, sanoo Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkinen.

Kauppakamarit haluavat tukea omalla listauksellaan valtakunnallisesti tehtävää 12-vuotista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa.