1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. korkein oikeus

Yksi vai 26 rikosta? Thaimaalaisten marjanpoimijoiden ihmiskauppajutulle valituslupa korkeimmasta oikeudesta

Korkein oikeus on myöntänyt sekä ihmiskaupan uhreille että rikoksesta tuomitulle valitusluvan.

korkein oikeus
Korkeimman oikeuden kyltti- ja seinäkuva aurinkoisella säällä.
Korkein oikeus on Suomen ylin oikeusaste.YLE/Nella Nuora

Korkein oikeus on myöntänyt thaimaalaisten marjanpoimijoiden ihmiskauppajutussa valitusluvan sekä poimijoille ja syyttäjälle että marjayrittäjälle.

Valitusluvat koskevat sitä, syyllistyikö marjayrittäjä yhteen vai 26 ihmiskaupparikokseen sekä rangaistuksen mitoitusta.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi alkuvuodesta 2018 hankasalmelaisen marjayrittäjän 26 ihmiskaupparikoksesta, törkeästä petoksesta ja jätelain rikkomisesta vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi oikeus määräsi yrittäjän yli 200 000 euron korvauksiin poimijoille.

Käräjäoikeus katsoi, että yrittäjä käytti hyväkseen 26 poimijan riippuvaista asemaa ja piti heitä pakkotyössä ihmisarvoa loukkaavissa olosuhteissa.

Marjanpoimijoita majoitustilassaan.
Tältä näyttivät marjanpoimijoiden ruoanlaitto- ja ajanviettotilat.Sisä-Suomen poliisi

Sekä yrittäjä että poimijat valittivat tuomiosta hovioikeuteen. Myös Vaasan hovioikeuden mukaan kyseessä oli ihmiskauppa. Hovioikeus katsoi kuitenkin, että kyseessä oli yksi rikos, jossa oli 26 asianomistajaa. Korvaukset hovioikeus piti ennallaan.

Hovioikeus alensi yrittäjän tuomion vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Korkein oikeus on Suomen ylin oikeusaste. Sen tärkeimpänä tehtävänä on ennakkopäätöksillään linjata lakien tulkintaa tapauksissa, joissa laki ei anna selviä vastauksia. Thaipoimijoiden ihmiskauppa-asiaa korkein oikeus käsittelee näillä näkymin ensi vuoden puolella.

Lue seuraavaksi