1. yle.fi
  2. Uutiset

Video: Olympiavoittaja Iivo Niskasen nimikkohiihtobaana sai asfaltin, somessa alkoi arvostelu – 16-vuotiaalle hiihtäjälupaukselle rata on mieluinen

Arvostelijoiden mielestä asfaltoitu baana ei sovi Puijon luontomaisemaan.

rullahiihto
Puijolle valmistui asfaltoitu hiihtobaana
Puijolle valmistui asfaltoitu hiihtobaana

Hiihtäjien kesäharjoittelumahdollisuudet ovat parantuneet selvästi Kuopion Puijolla.

Kuopiossa asuvan olympiavoittaja Iivo Niskasen mukaan nimetty, yli kahden kilometrin pituinen Iivon lenkki on saanut asfalttipinnan kesän aikana.

Kun kaupunkilehti Viikkosavo (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti asiasta, virisi muun muassa sosiaalisessa mediassa vilkas keskustelu. Osa kirjoittajista ihmetteli, miksi rata piti asfaltoida, ja joidenkin mielestä asfalttirata ei sovi luontoarvoistaan tunnetulle Puijolle.

Asfalttipinnan ansiosta kilpahiihtäjät voivat keskittää kesäkauden rullahiihtoharjoittelunsa Puijolle. Rata palvelee myös tavallisia kuntoilijoita.

Jutun pääkuvassa olevalla videolla 16-vuotias Puijon Hiihtoseuran juniorilupaus Santeri Kirjavainen kertoo, miksi uusi rullahiihtorata tuli tarpeeseen.

Iivon lenkki.
Rullahiihtäjät voivat nyt harjoitella rauhassa Puijolla, eikä heidän tarvitse mennä muun liikenteen seassa teiden varsilla. Toni Pitkänen / Yle

Päällystäminen helpottaa osaltaan myös ensilumenladun tekoa. Puijon Hiihtoseuran hiihtojaoston puheenjohtaja Kati Happonen luottaa, että keskustelu asfalttiradasta laimenee kun ihmiset käyvät katsomassa sitä.

Happosen mielestä rata maastoutuu mainiosti ja Puijolla riittää tilaa niin kilpaurheilijoille kuin tavallisille lenkkeilijöillekin. PHS:n suunnitelmissa on pitää radalla jatkossa myös rullahiihtokilpailuja.

Kuopion keskustan tuntumassa sijaitsevan Puijon luontoarvojen ja muun kehittämisen välillä on ollut paljon ristiriitoja.

Alueella on kiistelty muun muassa vuosia siitä, saako nykyisin hiljaiseloa viettävään Antikkalan laskettelurinteeseen rakentaa lumetusjärjestelmän.

Lue myös:

Antikkalan rinteellä havaittiin uhanalaista sammalta, jota ei ole aiemmin löydetty Pohjois-Savosta – voi vaikuttaa laskettelutoiminnan kohtaloon

Lue seuraavaksi