Kokkolassa ja Pietarsaaressa asuminen on edullista – Ekoroskin hinnat saavat kritiikkiä kiinteistöyhdistykseltä

Kiinteistöyhdistyksen selvityksen mukaan Kokkolassa on maan toiseksi alimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset

Asumiskulut
Tomi Tuononen tyhjentää Jätekukon biojäte roska-astioita roska-autoon.
Kiinteistöliiton mukaan Kokkolan ja Pietarsaaren seuduilla jäteastioiden tyhjennyt on edullista, xsen sijaan Ekorosk perii kolminkertaisia kiinteitä hintoja jätteiden käsittelystä. Sami Takkinen / Yle

Kokkolassa on Suomen toiseksi halvimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset taloyhtiöille. Pietarsaari on Kiinteistöliiton laskelmissa kahdeksanneksi edullisin.

Kokkolassa kiinteistöverotus on keskimääräistä kireämpää, mutta kaukolämpö maan edullisinta. Myös sähkö- ja vesimaksut ovat halvompien joukossa. Kokkolan kiinteistöverotus on tuoreen vertailun mukaan 11 prosenttia keskimääräistä kireämpää. Taloyhtiöiden kiinteistöverolasku on 2,5-kertaistunut kymmenessä vuodessa.

Pietarsaaressa asuminen on kallistunut tuntuvasti viime syksystä kohonneiden sähkö- ja vesilaskujen takia.Vesi maksaa Pietarsaaressa enemmän kuin maassa keskimäärin. Kaukolämpö ja sähkö ovat sen sijaan vertailun kymmenen edullisimman joukossa.

Suomen Kiinteistöliitto tutki syyskuussa kunnallisia maksuja kooltaan ja kulutukseltaan samanlaisissa taloyhtiöissä 59 eri kaupungissa. Kempele oli vertailun halvin, Rovaniemi kallein kaupunki.

Kiinteistöyhdistys: Hintojen perusteella jätehuollon kunnallistamiselle ei ole perusteita

Pohjanmaan kiinteistöyhdistyksen mukaan jätehuollon kunnallistamiseen ei ole perusteita Kokkolan ja Pietarsaaren seuduilla.

Alueen jätehuollosta vastaava Ekorosk haluaisi kunnallistaa jätekuljetukset eli lakkauttaa asiakkaiden valinnanvapauden ja kilpailuttaa kuljetusyritykset asiakkaiden puolesta.

Kiinteistöyhdistyksen mukaan jäteastioiden tyhjennyshinnat ovat alueella kovan kilpailun takia 32 prosenttia halvemmat kuin maassa keskimäärin.

Sen sijaan Ekoroskin omat kiinteät maksut ovat yhdistyksen mukaan peräti kolminkertaiset muihin jätelaitoksiin verrattuna.