Hyppää sisältöön

Lämmin alkusyksy innosti omenapuut ja ruusut uuteen kukintaan – katso, miltä syksyinen kukkaloisto näyttää

Jutun lopussa voit myös osallistua lähettämällä kuvan tämän syksyn kukinnasta.

Muun muassa kanukat ja alppiruusut kukkivat Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa, vaikka on jo syyskuu. Kuvaus ja editointi: Marko Väänänen / Yle

Lämmin loppukesä on saanut muun muassa omenapuut kukkimaan paikoin jo toista kertaa. Puut ovat intoutuneet kukintoihin auringon ja lämmön mutta myös kylmien öiden ansiosta, kertoo Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Tuomas Kauppila.

– Tässä ehti olla useampi viileämpi yö, mikä myös on vaikuttanut uinuviin kukkasilmuihin, jotka nyt ovat lämmössä intoutuneet kukkimaan uudelleen.

Oulun alueella sijaitseva omenapuu kukkii syyskuussa. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Ylipuutarhuri Kauppilan mukaan yksittäisistä omenapuun syyskukinnoista ei tarvitse olla huolissaan, vaikka kukat ensi kesältä pois ovatkin.

– Jälkikukinta on yleensä niin vähäistä, että sillä ei ole merkitystä ensi kesän kukintaan ja satoon.

Omenapuut eivät ole ainoita syksyn lämmöstä seonneita kasveja. Esimerkiksi ruusuilla ja pensaskanukalla vuosirytmi on saattanut mennä sekaisin, ja jo kertaalleen kukkineet kasvit ovat puhjenneet syyskukintaan.

Pensaskanukka kukkii Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa 10. syyskuuta. Kuva: Marko Väänänen / Yle
Alppiruusut kukkivat Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa 10. syyskuuta. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Osa ruusuista kukkii kesällä, minkä jälkeen niihin tulee ruusunmarjoja eli kiulukoita. Tuomas Kauppilan mukaan ruusuissa samanaikaiset kukat ja kiulukat ovat syksyisin kuitenkin varsin yleisiä.

Tarhakurtturuusu Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa 10. syyskuuta. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Juttua on korjattu 11.9. kello 18.12: Yllä olevassa kuvassa oleva kukka on tarhakurtturuusu, ei kurtturuusu, kuten kuvatekstissä virheellisesti luki.

Oletko sinä nähnyt uudelleen kukkimaan intoutuneita puita ja pensaita? Lähetä meille alla olevalla lomakkeella kuva ja kerro, mistä olet sen ottanut! Julkaisemme kuvia tämän jutun lopussa.