Yle seurasi kyselytuntia: Oppositio hiillosti hallitusta työllisyystoimista – Orpo: Korona ei ole syy jättää tekemättä

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) tuurasi kyselytunnilla pääministeri Sanna Marinia (sd.).

Eduskunnan kyselytunti
Annika Saarikko eduskunnassa.
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) tuuraa etätöissä olevaa pääministeri Sanna Marinia (sd.) kyselytunnilla.

Oppositio on haastanut hallitusta syyskauden toisella kyselytunnilla eduskunnassa.

Perussuomalaiset aloitti kysymällä lisävalaistusta EU-tukipakettiin, josta aloitettiin keskustelu eduskunnassa keskiviikkona. Perussuomalaisten mielestä tukipaketista pitäisi tehdä vaikutusarvio.

– Olette useasti painottaneet, miten perustatte päätöksenne tutkittuun tietoon ja faktoihin. Kun olette kertoneet paketin hyödyistä ja paketin hylkäämisen vaaroista, onhan teillä varmasti teetettynä vaikutusarvio elpymispaketin hyödyistä Suomessa? kysyi perussuomalaisten Veikko Wallin.

  • Oppositio hiillosti hallitusta eduskunnan kyselytunnilla ennen kaikkea jättimäisestä EU-elvytyspaketista.
  • Elvytyspaketissa on kyse siitä, että Eurooppa ottaa yhdessä 750 miljardin lainan markkinoilta, jakaa sen avustuksina ja lainoina jäsenmaille ja vastaa yhdessä, että velka maksetaan takaisin.
  • Oppositio halusi tietää myös, millaista talouspolitiikkaa hallitus aikoo tehdä.
  • Pääministeri Sanna Marin ei ollut kyselytunnilla, sillä hän on etätöissä mahdollisen korona-altistumisen takia.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Euroopan unionin tasolla tehdään vaikutusarvioita, mutta ne eivät ole vielä valmiita.

– Vaikutusarvioiden tekeminen on luonnollisesti osa tätä valmistelua. Niitä täytyy tehdä sekä komissiossa että Euroopan keskuspankin mielestäni ja samaa työtä meidänkin pitää tehdä. Vielä ei ole edellytyksiä tehdä vaikutusarviota. Sen verran avoinna on vielä se, millä tavalla näitä rahoja tullaan lopulta käyttämään.

Perussuomalaisten Mika Niikko sanoi, ettei perussuomalaiset hyväksy sitä, että rahaa ohjataan niille Euroopan maille, jotka eivät ole hoitaneet talouttaan hyvin.

– Tässä on kyse siitä, että me yhdessä elvytämme Euroopan taloutta, Vanhanen puolusti.

Kokoomus: EU-elvytyspaketti ei luo hyviä kannustimia

Kokoomuksen Arto Satonen halusi tietää, miten hallitus pitää huolta siitä, että EU:ssa ei jatkossa tarvitse lähteä yhteisen lainoituksen tielle.

Vanhasen mukaan EU-elvytyspaketissa kyseessä on kertaluonteinen väline.

Kokoomuksen Wille Rydmanin mielestä EU-tukipaketti ei luo hyviä kannustimia niille maille, jotka ovat hoitaneet julkista talouttaan huonosti.

– Kyse on siitä, onko kriisiä parempi hoitaa yhdessä koordinoidusti vai että jokainen säheltää omillaan, vastasi Vanhanen.

Vanhanen painotti myös, että Suomi on vientiriippuvainen maa ja siksi EU-maiden talouden elpyminen on tärkeää.

Perussuomalaisten Riikka Purran mielestä paketista olisi pitänyt käydä kesällä enemmän keskustelua. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vastasi, että keskustelua on käyty ja että pääministeri Sanna Marinilla (sd.) oli neuvotteluihin suuren valiokunnan mandaatti.

Orpo penäsi hallituksen talouspolitiikan linjaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) penäsi hallitukselta vastauksia siihen, mihin hallituksen talouspolitiikka nojaa ja onko työllisyyden nostaminen unohdettu.

– Talouspoliitikan peruslinja, joka nojaa työhön ja talouskasvuun, eivät ne ole mihinkään poistuneet, mutta talouskasvun ja työllisyyden aikaansaamiseksi pitää tietysti hoitaa korona alta pois, Vanhanen vastasi.

Orpo jatkoi kysymällä pääministeri Sanna Marinia (sd.) kyselytunnilla tuuranneelta tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolta (kesk.), missä ovat hallituksen työllisyystoimet.

– Korona ei ole syy jättää tekemättä, vaan korona on, hyvä hallitus, syy tehdä vielä enemmän, Orpo sanoi.

Saarikon mukaan budjettiriihen lähestyessä kaikki aika käytetään työn ja yrittäjyyden edistämiseen.

– Yhteinen tilannekuva on siitä, että työ on paras lääke, Saarikko sanoi.

– Käsitykseni mukaan juuri nyt, näinä viikkoina ja lähikuukausina, tärkeintä talouspoliitiikkaa on luoda riittävän vakaa toimintaympäristö yrityksille, tehdä päätökset pohjasta päätösperustaisille työpaikoille ja vielä näitäkin enemmän estää koronan toinen aalto, Saarikko jatkoi.

Pääministeri Marin ei osallistunut kyselytunnille, sillä hän on etätöissä varotoimenpiteenä mahdollisen koronavirusaltistumisen takia. Valtioneuvoston kanslian mukaan hän on oireeton ja voi hyvin, mutta hänet testataan koronaviruksen varalta.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 11. syyskuuta kello 23 saakka.

Lue lisää:

Kärkipoliitikot kohtasivat vaaliväittelyssä – Marin vetosi, että kunnat eivät irtisanoisi tai lomauttaisi, lupasi "mittavia toimia"

Pääministeri Sanna Marin on huolestunut uusista koronaluvuista – hallitus pohtii keinoja Lapin matkailun helpottamiseksi

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus