Eurooppa-kirje: Vaarallinen loma on ohi – "staycation" eli lomailu kotiseudulla saikin tartunnat nousuun Euroopassa

Saat Euroopan unionin sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Euroopan unioni
Susanna Turunen
Susanna Turunen / BrysselYle & AOP, kuvankäsittely: Harri Vähäkangas / Yle

Niin se on syksy pyörähtänyt käyntiin. Loma koti-Suomessa on ohi ja kalenteri on täyttynyt kokouksista ja politiikan tärkeistä tapahtumista.

Tämän kesän villitys oli kaikkialla “staycation”, loma kotikonnuilla (siirryt toiseen palveluun), kun matkustusrajoitukset koronan takia estivät monien normaalit lomasuunnitelmat.

Liikkumisen rajoitukset eivät kuitenkaan ole pysäyttäneet viruksen leviämistä. Päinvastoin, rento ja paikoin jopa holtiton lomailu ja ajanvietto käänsivät tartuntaluvut (siirryt toiseen palveluun) uuteen nousuun kaikkialla Euroopassa. Se on johtanut uusiin matkustusrajoituksiin ja karanteenimääräyksiin.

Tämä juttu on osa perjantaisin ilmestyvää Eurooppa-uutiskirjesarjaa. Voit tilata kirjeen suoraan sähköpostiisi tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Suomessa ollessa olo oli kuin muukalaisella. Ensimmäiset viikot kaupassa asioidessa olin ainoa, jolla oli kasvosuoja. Niitä alkoi ilmestyä muutamia muidenkin kasvoille sen jälkeen, kun hallitus kehotti – mutta ei määrännyt – maskin käyttöön uuden aallon myötä. Suomi tuntuu elävän virukselta turvassa.

Belgiaan palatessa ensimmäinen teko oli täyttää ennen lentoa matkustusilmoitus viruksen varalta jäljitystä varten. Viranomaiset (siirryt toiseen palveluun) rajoittavat kulkemista maahan ja maasta.

Maahan saapuessa edessä oli maskien armeija. Kaikki käyttävät maskia kaikkialla, nyt myös kaduilla, maskipakon vuoksi. Ilman maskia liikkuvaa uhkaa 135 euron sakko. Belgian tartuntatilanne on koko ajan ollut Suomea huonompi, mutta silti olo on turvallisempi.

Olemme palanneet siis ajassa taaksepäin huhti–toukokuuhun. Rajojen valvominen ja kansalaisten terveydestä huolehtiminen on jäsenvaltioiden omalla vastuulla. EU-komissio on kuitenkin ohjeistanut (siirryt toiseen palveluun)jäsenmaita noudattamaan samoja kriteerejä rajoitusten suhteen, jotta vältytään kevään kaoottiselta tilanteelta sisärajoilla.

Politiikan arkeen korona vaikuttaa paljon. EU-parlamentti perui Strasbourgin keikan ensi viikolta ja täysistunto pidetään Brysselissä (siirryt toiseen palveluun).

Toive on ollut palata normaaleihin käytäntöihin ministerikokoustenkin osalta, mutta aika näyttää mikä on turvallista. Jatkamme siis töitä Meetsissä, Zoomissa ja Skypessa, pidämme turvavälejä, pesemme käsiä ja käytämme maskeja.

Turvallista työsyksyä kaikille! Lue alta kollegan vinkit EU-syksyyn. Lopuksi kerron vielä Brysselin ensi viikosta.

#SOMESSA: Britannia uhkaa pettää lupauksensa EU:lle, brexitistä tulossa kaaos

Onneksi on sosiaalinen media! Jotkut maailman tapahtumat ovat sellaisia, että niistä pysyy Suomessa kärryillä parhaiten seuraamalla päättäjien kommentointia esimerkiksi Twitterissä. Yksi tällainen uutisketju on Britannian alkuviikon ilmoitus jättää noudattamatta EU:n kanssa jo sopimaansa ja allekirjoittamaansa erosopimusta Pohjois-Irlannin rajakysymyksen osalta.

Video, jolla Pohjois-Irlannista vastaava ministeri Brandon Lewis myöntää maansa rikkovan kansainvälistä oikeutta tieten tahtoen, levisi somessa kuin kulovalkea tiistaina.

EU-diplomaattien keskustelut vastareaktiosta ovat toistaiseksi salaisia, Britannian hallitus kertoo aikeistaan julkisuuteen valikoiden, pääneuvottelijat pysyvät taktisista syistä hiljaa. Somessa johtajat sen sijaan kommentoivat. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen twiittasi olevansa erittäin huolissaan (siirryt toiseen palveluun), koska suunnitelmat syövät luottamusta.

Ranskan Eurooppaministerin (siirryt toiseen palveluun) mukaan erosopimuksen noudattaminen on ehdotonta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan (siirryt toiseen palveluun) mielestä kansainvälisen lain rikkominen ei ole hyväksyttävissä. EU:n institutionaalisista suhteista vastaava komissaari (siirryt toiseen palveluun) kertoi twiitissä kutsuvansa EU:n ja Britannian edustajat hätäkokoukseen torstaina.

Suomalaisen yrityselämän edustajan mielestä Britannian hallitus unohtaa täysin yritykset (siirryt toiseen palveluun). Brittiläinen julkkisjuontaja pilkkaa (siirryt toiseen palveluun) brittihallitusta kaksinaamaisuudesta, kun se vaatii kansalaisia noudattamaan lakeja, mutta rikkoo itse kansainvälisiä lakeja.

Monien keskustelijoiden mielestä Britannia yksinkertaisesti menettää kansainvälisen asemansa (siirryt toiseen palveluun) temppunsa jälkeen.

Britannian aseman heikkenemisestä saatiin heti tuoreeltaan osoitus Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosin twiitissä. Jos Britannia viisveisaa (siirryt toiseen palveluun) Pohjois-Irlantiin liityvästä sopimuksesta, Yhdysvaltojen ja Britannian välille ei Pelosin mukaan synny kauppasopimusta.

#FAKTA: Tämä kuva kertoo, miksi yhteinen EU-elvytys on tärkeää myös Suomelle

Talouden kuoppa on yli kaksi kertaa syvempinyt kuin finanssikriisissä vuonna 2009. Bruttokansantuotteen kehitys verrattuna edellisvuoden samaan neljännekseen.
Seppo Suvela / Yle

Euroopan taloudesta kuihtui vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana liki kuudesosa. Sukellus oli syvä suurissa EU-maissa: Espanjan bruttokansantuote syöksyi eniten eli yli 18 prosenttia, Ranskan liki 14 prosenttia ja Saksankin liki kymmenen prosenttia vuoden toisella neljänneksellä.

Suomessa talous heikkeni kaikkein hitaimmin koko EU:ssa, mutta meillä ongelmat voivat olla vasta edessä, jos vientimaiden talous ei kohene. Suomen viennistä 60 prosenttia menee Eurooppaan. Ilman Euroopan keskuspankin ja EU-kumppaneiden tukea taloustilanne voisi olla selvästi heikompi.

NÄMÄ ON HYVÄ TIETÄÄ EU-SYKSYSTÄ: Brexit, rahankäyttö, Valko-Venäjä, Turkki ja Bulgaria... edessä on kiireisiä kuukausia

Brexitistä kiehuu loppuvuodeksi todella valtava soppa. Toimittaja Pasi Myöhänen arvioi Lontoosta, että EU:n ja Britannian väliset kauppaneuvottelut saattoivat katketa Boris Johnsonin hallituksen petturuuteen. EU on tiukkana, sanoo Britannian horjuttaneen nyt vakavasti luottamusta ja vaatii maata muuttamaan kiistanalaista lakiaan syyskuun loppuun mennessä.

Pääministeri Sanna Marin puhuu eduskunnan täysistunnossa
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

27 EU-maan heinäkuussa sopima elvytyspaketti on puheenaihe vielä pitkään. Eduskunnassa käytiin keskiviikkona kiivas keskustelu pääministeri Sanna Marinin (sd.) antamasta ilmoituksesta elvytyspakettiin liittyen.

Sekä perussuomalaiset että kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet tavoitteekseen elvytyspaketin kaatamisen. Hallituspuolueiden edustajat tivasivat opposition perussuomalaisilta ja kristillisdemokraateilta, haluavatko nämä Suomen eroavan EU:sta (siirryt toiseen palveluun). Kuinka ahtaaseen rakoon olette valmiita viemään Suomen, Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kysyi.

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma arvioi Brysselin koneessa toimittaja Maija Elonheimon haastattelussa, että jäsenmaiden ei ole käytännössä enää mahdollista perääntyä jo sovitusta elvytyspaketista.

Elvytysrahastosta voi löytyä keppihevonen oppositiopuolueille myös ensi kevään kuntavaaleissa. Houkutus rinnastaa "avokätinen" EU-koronatukipaketti tiukkaan kuntatalouteen on vaaleissa suuri, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä tuoreimmassa Brysselin koneessa.

Vahvistuva euro on muodostumassa Suomen vientiteollisuuden ja Euroopan keskuspankin ongelmaksi. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde kertoi torstaina pankin rahapoliittisen kokouksen jälkeen, että keskuspankki tarkkailee tilannetta lähinnä kuluttajahintojen näkökulmasta. Pelissä on myös Suomen talouskasvu.

Itäisellä Välimerellä on aaltoillut kitkerä riita Kreikan ja Turkin välillä koko loppukesän. EU:n on otettava tilanteeseen luja ja päättäväinen kanta seuraavassa huippukokouksessa, vaativat Kreikan lisäksi ainakin Kypros ja Ranska. Pahimmissa uhkakuvissa maiden välillä voidaan nähdä vielä sotatoimia (siirryt toiseen palveluun).

Valko-Venäjää neljännesvuosisadan hallinneella Aljaksandr Lukašenkalla on pitkä ja synkkä ansiolista. Vuosituhannen vaihteessa elettiin vaihetta, jolloin useita oppositiovaikuttajia, journalisteja ja liikemiehiä katosi jäljettömiin. Minskissä puhuttiin hallituksen kuolemanpartioista. Onko mikään lopulta muuttunut? Marko Lönnqvistin vuonna 2008 ohjaama Ulkolinjan jakso Jos valtio tappaa? löytyy Yle Areenasta.

Oikeusvaltioperiaatteita rikotaan myös Bulgariassa, josta on Politico-verkkolehden mukaan tullut mafiavaltio (siirryt toiseen palveluun). Tässä toimittaja Veera Pennasen yhteenveto siitä, mikä Bulgariassa on pielessä.

Sitten ripaus eurooppalaista romantiikkaa! Ranskan keisarin Napoléonin suuri rakkaus oli Joséphine De Beauharnais – alunperin köyhän martiniquelaisen plantaasin tytär, myöhemmin Pariisin seuratuin seurapiirikaunotar. Yle Areenan historiadokumentti kertoo Joséphinen vaiherikkaasta elämästä ja vaikutuksesta Napoléoniin. Valovoimaista Joséphinea on kutsuttu myös oman aikansa Lady Dianaksi.

ENSI VIIKOLLA: Ursula von der Leyen arvioi EU:n tilannetta ensimmäisessä Unionin tila -puheessaan

Ensi viikolla EU-parlamentti kokoontuu syksyn ensimmäiselle täysistuntoviikolle. Se on siirretty Strasbourgista Brysseliin. Parlamentin puhemies David Sassoli ilmoitti syyksi Ranskan pahentuneen koronatilanteen. Strasbourgin alue on merkitty tartuntojen osalta punaiseksi.

Komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen pitää unionin tilaa koskevan puheen parlamentille tulevana keskiviikkona. EU-syksyä työllistää erityisesti sopiminen budjetista ja elvytyspaketista, jonka käsittely alkoi jo Suomen eduskunnassa.

Lähipäivien kuumimpia aiheita on brexit. Neuvottelut EU:n ja Britannian välillä kriisiytyivät kuluneella viikolla, ja aiheesta riittää pulinaa myös parlamentin käytävillä ensi viikolla.

Piditkö Eurooppa-kirjeestä? Voit tilata sen tästä linkistä suoraan omaan sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)